Ik heb drie zoons, en die hangen wel eens. Dan gaan ze ’s avonds gezellig met een groepje vrienden de straat op om ergens een sigaret te roken (want dat mag niet bij mij in huis), op een bankje achter het theater, op het gras in een park of op de oude stadsmuur, of bij het minidierenparkje in de buurt. Daar zitten ze dan in een groepje bij elkaar: een stel opgeschoten jongeren, sommigen met lange jassen aan, sommigen met lang haar en anderen juist kaal, sommigen met piercings, baardjes, hoedje of petje op. Prima jongens verder. Ik hing zelf vroeger ook wel eens, mijn ouders mochten immers niet weten dat ook wij wel eens sigaretjes rookten (daar ben ik al heel lang geleden mee gestopt, nu mijn zoons nog). Ook mijn ouders hingen in hun tienertijd rond in grote groepen en vertellen daar graag verhalen over.
Maar niet iedereen ziet hangjongeren als iets onschuldigs. Mensen bellen de politie dat er weer een groep zit in hun buurt, dat ze rotzooi vinden, en dat ze bang zijn om er langs te lopen. Of de politie ze wil verwijderen.
Nu is uiteraard niet alles onschuldig, en er is best overlast. Maar als iemand overdag rotzooi vindt, is dat geen reden om een groep jongeren op te pakken. Die jongeren zeggen dat ook tegen de politie: ‘dat is niet van ons, dat lag hier al’ en zijn dus brutaal en krijgen er nog een boete bij.
Bellers klagen over wietzakjes op de grond (overigens kopen jongeren vaak sigaretten per stuk en die zitten in dezelfde zakjes). Inderdaad moet je geen rotzooi op de grond achterlaten, maar wiet roken op straat mag in Nederland en daar ben ik trots op.
Jongeren worden opgepakt, soms als ze brutaal zijn met handboeien om, worden meegenomen naar het politiebureau, krijgen een boete, een taakstraf en een aantekening in hun strafblad. Een bewijs van goed gedrag, nodig voor vele visa en andere leuke dingen in het leven, zit er niet meer in. En waarom? Omdat ze hangen!
Wat voor beeld krijgen zij van onze samenleving en van onze politie? Als de politie weer eens langs komt na een beller, wordt die uitgescholden. Als de beller weer eens langs loopt met hondje, wordt die uitgescholden.
De politie heeft gelukkig de bevoegdheid om bij overlast op te treden: hinder op straat, lawaai, geweld. Maar de politie wil nu meer bevoegdheden om groepen jongeren preventief te verwijderen. Dus als er nog geen overlast is, maar daarvoor gevreesd wordt. Als de overlast in het hoofd van de beller zit. Waar gaat onze samenleving naar toe als je kunt bellen naar de politie met het verzoek om een groep jongeren op te pakken, en daarna doet de politie dat ook echt! Is dat het Nederland dat we willen? Ik niet!

Advertenties