Gisteren is Wouter voor drie maanden naar Rwanda vertrokken!

Wouter is mijn tweede zoon. Tot aan zijn middelbare schooltijd heeft hij in Zuid-Amerika en Afrika gewoond. Nederland bevalt hem niet; hij wil dolgraag terug en nu grijpt hij deze kans die de Stichting Samenwerking Wageningen-Ndiza hem geeft.
Ik, moeder, vraag me af waar hij naar terugverlangt: het paradijs van de onbezorgde jeugd, de harmonie van een gezellig compleet gezin of inderdaad het leven in een andere cultuur. Drie maanden is een mooie periode om daar achter te komen.
Veel jongeren gaan er een tijdje tussenuit. Ze maken een reis door Zuid-Amerika, doen enkele maanden vrijwilligerswerk in Afrika of lopen naar Santiago de Compostela.
Wie een reis maakt wil een andere cultuur leren kennen. In werkelijkheid ruik je aan een andere cultuur en leer je jezelf kennen. Je leert dat dingen die je zelf altijd als natuurlijk hebt beschouwd, cultuurlijk zijn. Zo heb je als kind geleerd dat je natuurlijk iemand aankijkt als hij tegen je praat, maar tijdens zo’n reis leer je dat je in Nederland iemand aankijkt als teken dat je luistert en dat je in Rwanda dat niet doet als teken van respect.
Het begrip dat culturen fundamenteel verschillend zijn en dat uiterlijke normen uitingen zijn van onderliggende waarden, is verrijkend voor de rest van je leven. Het bepaalt voor altijd hoe je naar jezelf en naar de ander kijkt, hoe je kijkt naar aanpassing en inburgering, naar tolerantie en uitsluiting.
Wageningen heeft een vriendschapsrelatie met Ndiza in Rwanda, vroeger een stedenband maar Ndiza is nou eenmaal geen stad maar een berggebied. Ik vind het een geweldig idee om Wageningse jongeren de kans te geven om enkele maanden naar Ndiza te gaan en daar iets nuttigs te doen. Wouter en ik hebben een leuk klein praktisch project geformuleerd wat hij zelf gaat uitvoeren: het opzetten van een schoolbibliotheek. Hij heeft een spoedcursus ontwikkelingswerk gekregen van de Stichting en heeft fondsen ingezameld. Kortom, hij is goed voorbereid.

Ik reken erop dat Wouter een eerste is in een lange rij jonge Wageningers die iets dergelijks gaan doen in Ndiza. Een betere invulling van deze band tussen Wageningen en Ndiza kan ik me niet indenken. Goed voor Ndiza, goed voor de jongere en goed voor een tolerant Wageningen