Over de noodzaak van kernenergie bestaan verschillende meningen maar over kernafval niet: daar weet niemand een oplossing voor behalve ‘tijdelijk opslaan’.
De productie van kernenergie levert radioactief afval op dat 240.000 jaar radioactief blijft. Dat afval slaan we zolang ergens op. Alleen al daarom kan elke kleuter begrijpen dat we niet lang met het produceren van kernenergie door kunnen gaan. Het is zoiets als naar de wc gaan en niet doortrekken.
Minister Verhagen wil alvast de vergunning voor Borssele 2 afgeven. Als de vergunning rond is, gaat Verhagen bekend maken onder welke gemeente het kernafval wordt opgeslagen. Dat is een gemeente met een bepaald type klei of zout in de ondergrond, zoals Wageningen.
Stel dat die toegang ergens in het Binnenveld ligt. Voortaan rijden dan elke week vrachtwagens met dodelijk radioactief kernafval over de Mansholtlaan en NijenoordAllee. De ingang moet volgens de plannen de komende 100.000 jaar open blijven en bewaakt worden. Onze nazaten, tot 240.000 jaar in de toekomst, zullen nooit helemaal veilig zijn omdat de vaten kunnen gaan lekken, grondwater radioactief wordt, drinkwater ondrinkbaar en het land onleefbaar.
De piramides van Egypte zijn enkele duizenden jaren oud; we hebben er geschreven bronnen over die we niet ten volle begrijpen; we zijn nieuwsgierig en we graven de piramides op en uit. De faraos hebben vast en zeker ook opgeschreven dat de ingang tot in de lengte der dagen bewaakt moest worden. In de piramides zit gelukkig geen radioactief afval opgeslagen. Maar hoe garanderen we dat de komende 240.000 jaar onze nazaten niet nieuwsgierig gaan graven naar de diepliggende bunkers met ons afval?
Het is een dom idee van Verhagen. Op mijn initiatief gaat de gemeente Wageningen onze afkeer van kernafvalopslag onder Wageningen onder de aandacht van de minister brengen. Ik hoop dat alle gemeentes dat doen en dat dit onzalige plan van tafel gaat.