Vandaag 22 maart is Wereld Waterdag. In Nederland treedt Wageningen UR dit jaar als gastheer op bij de viering van deze dag. Prins Willem Alexander komt ook, en verder een hele lijst van genodigden.

Vanmorgen werd op de Markt in Wageningen een drinkwatertappunt geopend in de vorm van een Jointhepipe punt. Jointhepipe wil het gebruik van tapwater als drinkwater bevorderen. Speciale waterflesjes in de vorm van een buis (recht stuk, met Y-splitsing of met U-bocht) staan symbool voor een wereldomvattende waterpijp.  Deze flesjes zijn bij Matser te koop. Ze zijn wel duur, maar een groot deel van de opbrengst gaat naar waterprojecten in ontwikkelingslanden, zie verder jointhepipe.org . Je kunt ook met een normaal flesje water tappen uit dit nieuwe waterpunt.

In Nederland gebruiken we gemiddeld 127 liter drinkwater per dag, waarvan het grootste deel wordt gebruikt bij douchen. Op de website van Uneto-vni staan daarover opmerkelijke cijfers. Het verbaast me niet dat jongeren langer douchen dan ouderen: 65plussers gebruiken dagelijks 35 liter water om te douchen tegenover jongeren 60 tot 70 liter. Als ik het lange douchen van mijn zoons vergelijk met dat minuutje wat mijn moeder dagelijks doucht, dan is het watergebruik bij ons nog extremer.

In de drie grote steden wordt gemiddeld dagelijks 83 liter douchewater gebruikt tegenover 40 tot 45 liter in de overige regio’s. Ook opvallend is het verschil naar sociale klasse: in de laagste sociale klasse wordt dagelijks 80 liter douchewater gebruikt tegenover 47 in de hoogste klasse.

Maar het meest opvallend: allochtonen gebruiken gemiddeld dagelijks 120 liter douchewater en autochtonen 45 liter! Het totale watergebruik van allochtonen komt daarmee gemiddeld op 222 liter per dag, en bij autochtonen 120 liter per dag. Die zuinige Hollanders toch!