Zevenblad (Aegopodium podagraria) is 2000 jaar geleden door de Romeinen hierheen gebracht als groente. Dit tot groot verdriet van hedendaagse hobbytuinders: wie eenmaal zevenblad in zijn tuin heeft raakt het nooit meer kwijt. Ondergronds verspreidt het zich door middel van snelgroeiende dunne wortelstokken, en elk achtergelaten stukje wortel levert  weer een plant op. Mijn moeder zei dat ze zou verhuizen als het vanuit de tuin van de buren in haar eigen tuin zou zijn aangekomen.
Tijdens deze eerste lenteperiode komen de eerste frisse jonge blaadjes boven de grond. Gemakkelijk te herkennen: zeven blaadjes vergroeid in drie groepjes.  Uiteindelijk worden de planten zo’n 60 cm hoog en dan vormt zevenblad een dikke deken aan bladeren. Het bloeit met dezelfde witte schermen als fluitenkruid. Deze bloeischermen doen het erg goed in een veldboeket, want ze blijven minstens twee weken goed in een vaas.

Zevenblad groeit volop in Nederland op wat lichtere plekken in bosranden, hakhoutbosjes en houtwallen.

Zevenblad is lekker en nog gezond ook. Het smaakt enigszins bitter net als spinazie met een bijsmaak van peterselie. Jong blad is lekker mals en kan rauw gegeten worden maar ook oud blad is prima te eten. Oudere stelen zijn wel taai dus die moet je zorgvuldig verwijderen.

Tot diep in de winter pluk ik een keer per week een bosje zevenblad in de moestuin van een Vriend. Ik gebruik zevenblad in allerlei recepten in plaats van spinazie. Ik maak er bijvoorbeeld voorjaarssoepjes, zomerse stamppotten en herfstige groentetaarten mee. Waarom spinazie kopen als zevenblad uitbundig en gratis groeit? De Romeinen hadden dat goed bekeken!

Volgend stukje over het sprokkelen van kruiden voor thee

Advertenties