Verdonk noemde haar partij Trots op Nederland, en daardoor kreeg deze frase voor mij een nare bijsmaak. Maar Verdonk is exit, en Trots op Nederland bestaat vast niet meer. De frase mag weer.

De euforie over het Kunduzakkoord ebt langzaam weg. Het blijkt dat het niet nodig was om snel iets in elkaar te flansen om naar Brussel te sturen. Het is jammer dat GroenLinks zich geïsoleerd heeft van de andere linkse partijen door met dit akkoord mee te doen.

Andere EU landen begrijpen niet waar Nederland mee bezig is. In plaats van trots te zijn op de verworvenheden van de moderne staat, breekt Nederland die geleidelijk af. In plaats van trots te zijn dat iedereen mee kan doen, dat er goede vangnetten zijn voor wie wel wil maar niet kan, maken we daar gaten in. We zouden trots moeten zijn op onze goede arbeidsomstandigheden, vakantieregelingen, zwangerschapsverlof, etc etc. In de VS hebben de meeste werknemers 10 vakantiedagen per jaar (in de eerste 5 jaar van hun baan), en dat is inclusief kerstmis. Andere landen zijn jaloers op onze manier van delen, en wij breken die af. Hoe stom kun je zijn.

Uiteraard moet het betaald worden. Maar bezuinigen kan ook op een eerlijke manier. Eerlijk delen doe je in voor- en tegenspoed. Als er minder geld binnenkomt in een huishouden, doe je allemaal een stapje terug. Minder geld om te eten in het gezin? Zet kaviaar en biefstuk op een hoge plank waar alleen pa met zijn lange armen bij kan. Hang asperges en artisjokken aan touwtjes net buiten bereik van ma in rolstoel. Of, beter en eerlijker, maak goedkopere maaltijden voor iedereen.

Twee voorbeelden van niet-eerlijk delen in het Kunduzakkoord:
De gezamenlijke Nederlanders hebben een angstaanjagend hoge hypotheekschuld vergeleken met de rest van de EU. Ik ben blij dat er iets aan gedaan wordt, want het is de belangrijkste reden voor het wankelen van onze driesterrenstatus. Maar het Kunduzakkoord pakt de verkeerde groep. Niet de schuld wordt aangepakt, want voor de huidige hypotheken verandert er niets. Hypotheken van miljoenen kostende villas worden gefinancierd met belastinggeld dus houden we met zijn allen overeind. Ondertussen kunnen jonge mensen die voor het eerst een huis willen kopen voortaan geen aflossingsvrije hypotheek meer krijgen. Terecht, maar doe dan ook wat aan de hypotheken van boven de 5 ton.

En Nederland doet niets aan uitwassen waar rijken rijker van worden en armen armer. Ambtenaren worden twee jaar op nul gezet. Tegelijk gaan de rijksten er dit jaar weer enkele procenten op vooruit. Ik weet dat je daar weinig invloed op hebt als overheid, maar het voelt niet goed. De graaicultuur die wordt betaald door ons aller belastinggeld moet worden aangepakt met alle middelen die kunnen binnen de wet. Bij de banken die overeind zijn gehouden door ons belastinggeld is geen nullijn ingevoerd, en dat had best een voorwaarde kunnen zijn. Managers van Pro-Rail gaan er 12% op vooruit om te compenseren dat de bonussen afgeschaft worden die ze niet krijgen bij slecht presterend treinverkeer.

De voorstellen die Van der Ploeg en Vermeend laatst presenteerden waren eerlijker. Grotendeels hetzelfde, uiteraard, maar het gaat om de verschillen. Een goed pakket waarmee we weer Trots op Nederland kunnen zijn.

Advertenties