Dibi vindt het spijtig dat andere partijen inmiddels net zo groen zijn als GroenLinks, want daarmee verliest GroenLinks zijn eigen identiteit. Dibi moet nog veel leren: als de rest van de mensheid je idealen overneemt, kun je ze eindelijk verwezenlijken.

Bij de PvdA is ook zoiets gebeurd: een partij opgericht met de sociaal-democratie als ideaal. Een partij die strijdt voor goede arbeidsomstandigheden, eerlijke lonen en vooral voor gelijke kansen voor iedereen. De PvdA is er trots op dat veel van de oude idealen verwezenlijkt zijn. Inmiddels zijn er nieuwe doelgroepen en nieuwe idealen. een van die idealen is dat onze wereld ook nog mooi zal zijn voor onze kinderen en kleinkinderen: groen dus!

Inmiddels is de PvdA rood met groen, en GroenLinks groen met rood, SP rood, D66 veelkleurig, ook de CU heeft een rode rand, en de andere partijen ook vaak, gelukkig. De logos van politieke partijen tonen veel groen, blauw en rood. Leuk voor kinderen die balonnetjes verzamelen in verkiezingstijd als alle partijen naast elkaar op de markt staan.

Ik ben een groene PvdA-er, groener dan veel GroenLinksers. Wat als groen en rood niet samengaan? Of is kiezen voor rood ook kiezen voor groen?

Onlangs moest de raad van Wageningen besluiten over een nieuw bedrijventerrein waar Wageningse bedrijven al lang om hadden gevraagd. Een voormalig proefveld van de WUR kon hiervoor goed gebruikt worden. Een proefveld is geen natuur, maar wel mooi om overheen te kijken. Een bedrijventerrein is nooit mooi. Maar werkgelegenheid is belangrijk, zeker nu de werkloosheid oploopt, en in Wageningen zijn niet veel banen voor lager opgeleiden. Voor mij is de keuze duidelijk: rood! Maar dicht bij huis werken is ook duurzaam dus groen!

Deze week ging het debat over het plaatsen van windmolens. Wageningen is klein en vol, en qua wind niet zo geschikt. De 150 meter hoge molens zullen veel overlast geven aan omwonenden. Windenergie opwekken hoeft niet binnen de eigen gemeentegrens. We zetten ook geen waterkrachtcentrale in de Nederrijn, en delven niet naar steenkool hoewel dat er vast wel zit op duizenden meters diepte. Ik ben voor veel windmolens op plaatsen met veel wind en met weinig overlast voor omwonenden. Als die plaatsen er zijn in Wageningen, prima! Een rood standpunt, met aandacht voor draagvlak en overlast. Maar windenergie opwekken daar waar de meeste wind is, is ook duurzaam dus groen!

Toch hebben in beide gevallen de ‘groenen’ anders gekozen dan ik. Tegen een bedrijventerrein en voor windmolens, is blijkbaar toch groener. Volgens mij populistisch groen. Ik houd het op doordacht groen. Met rood.