’s Avonds drink ik graag kruidenthee met bijvoorbeeld venkel, kamille, hondsdraf en anijs. Het is nu de tijd om kruiden te plukken en te drogen.

Kruiden droog ik het liefst hangend in bosjes. Maar dat werkt niet bij bladeren zoals framboos en bloemetjes zoals kamille. Die droog ik in ondiepe kartonnen bakken uit de supermarkt.

Als basis voor allerlei soorten thee pluk ik grote bladeren van framboos. Die hebben geen stekeltjes achterop de nerven, in tegenstelling tot braam. Bladeren van aardbei of andere familieleden van de rozen kunnen ook. Bladeren van de rozenfamilie bevatten looizuur en dat maakt de thee lekker pittig.

Op een droge dag, aan het eind van de ochtend als de dauw weg is, pluk ik kamille. De ene plant is veel geuriger dan de andere, maar dat merk je snel genoeg. Kamille plukken is veel werk, maar kamille bloeit tot laat in de zomer dus ik heb nog weken de tijd om genoeg te plukken.

Ook knip ik lange slierten hondsdraf. Dat schiet tenminste lekker op.

Tenslotte pluk ik takken munt: wilde watermunt of andere soorten bij een kennis in de moestuin. Munt verwildert en iedere moestuinder met munt heeft al snel teveel.

De takken munt bind ik samen in bosjes en die hang ik op en de rest leg ik te drogen. Na een week zijn de bladeren en bloemen droog genoeg. De slierten hondsdraf niet, die knip ik nu in stukjes en droog ik verder. De blaadjes munt ris ik van de stengels en droog ik verder in een bak. Wat ruikt het lekker in mijn keuken met al die kruiden!

Tenslotte moet alles fijngemaakt en gezeefd worden. Daarvoor heb ik bij de Gamma een soort zeef gekocht bij de barbecue afdeling; ik weet eigenlijk niet waar hij echt voor bedoeld is; op het kaartje staat BBQ pan. Hij is handig voor mijn doel!

Over een paar weken kan ik zaadjes verzamelen van wilde venkel. Maar ik kan natuurlijk ook een bakje anijs of venkelzaad kopen bij de toko.

Ik bewaar alles apart in pindakaaspotten (met plastic deksel) met daarop de inhoud plus datum. Uit deze voorraad meng ik dan een voorraadpot kruidenthee.

Volgend stukje over bereklauw als kruid

Advertenties