2015-07-27 13.47.38Iedereen zou moeten werken aan zijn financiële gezondheid. Een financeel gezond huishouden heeft een juiste balans tussen bezittingen en schulden. Er mag wel veel bezit zijn, maar niet teveel schulden. Tegenover schulden moet voldoende bezit staan.

Schulden ontstaan als uitgaven hoger zijn dan inkomsten. Tegenover die schulden moeten bezittingen staan die de schulden dekken, het onderpand voor de schuldeiser (de bank). Bij een hypotheek is het huis zelf het onderpand. Als je niet voldoende onderpand hebt voor je bestaande schulden ben je financieel ongezond.  Iemand zonder bezittingen moet dus geen schulden aangaan. Het onderpand moet bovendien van blijvende waarde zijn. Het lenen van geld om een auto te kopen, is risicovol. Als je de auto in de prak rijdt, heb je geen onderpand meer behalve misschien je huis. Dat is geen probleem zolang je met je  inkomsten de lening kan afbetalen. Mocht je je baantje kwijt raken moet je misschien je huis verkopen om die auto die je allang in de prak hebt gereden af te betalen!

Besparingen ontstaan als uitgaven lager zijn dan inkomsten. Met je besparingen kun je je bezittingen uitbreiden en/of je schulden verminderen. Dat is een goed medicijn om financieel gezond te worden.

Daartussenin ligt een evenwicht: inkomen en uitgaven zijn in evenwicht, je spaart niet maar je schulden lopen ook niet op. Dit is een wankel evenwicht: er hoeft maar iets te gebeuren en de boel valt om. Ziekte, ontslag: het zijn de momenten om met conuminderen en besparen te beginnen. Schulden worden reden tot nachtmerries. Bezit (huis) blijkt niet eetbaar.

Hier het eerste blogje over geldzaken in het huishouden.

Advertenties