Pesto vind ik zo lekker, dat kan ik overal wel doorheen gooien. Dus zo’n klein potje van de supermarkt is zo op. Inmiddels heb ik een aardig voorraadje mooie pestopotjes verzameld, en daarin maak ik zelf allerlei pestos.

Pesto komt van het Italiaanse woord pestare wat fijnstampen betekent.  Een pesto is dus een sausje waarbij je de verschillende ingrediënten in een vijzel door elkaar fijnstampt. Dus niet in een blender of keukenmachine. Daarmee kun je ook lekkere sausjes maken, maar dat is dan geen pesto.Niet dat het mij iets uitmaakt, maar de echte fijnproever proeft vast het verschil…

De echte pesto is een mengsel van verse basilicum, pijnboompitten, Parmezaanse kaas en olijfolie. Basilicum is niet goed te drogen en wordt op deze wijze lang houdbaar gemaakt. Je kunt er ook knoflook en allerlei andere lekkere dingen doorheen doen en zo je eigen persoonlijke pesto maken.

Pesto maken zou dus ook met andere kruiden moeten kunnen die veel smaak verliezen door het drogen  zoals peterselie, koriander, selderie, munt, lavas en daslook. En ook met andere pittige blaadjes zoals tuinkers, radijsloof en mierik.  Dat smaakt dan natuurlijk heel anders.  Uiteraard probeer ik pestos uit met gratis geplukte kruiden en dus niet met basilicum, want dat heb ik nog nergens gratis kunnen plukken, helaas.  Zo probeer ik een lokale pesto te maken, want als de Italianen in Nederland hadden gewoond hadden ze dat ook gedaan: dan hadden ze misschien wel raapzaadolie en peterselie gebruikt.

Traditionele pestomengsels zijn bijvoorbeeld:

pesto alla genovese: basilicum, zout, knoflook, olijfolie, pijnboompitten en parmezaanse kaas.
pistou (uit de Provence): basilicum, olijfolie, knoflook.
pesto alla siciliana: tomaten, basilicum, zout, knoflook, olijfolie, amandelen en parmezaanse kaas.
pesto alla calabrese: paprika, zwarte peper, zout, olijfolie.
romana (spaanse pesto): basilicum, olijfolie, noten, knoflook, wijnazijn en zout.

In deze pestos zit dus basilicum, parmezaanse kaas en olijfolie: Italiaanse producten die ik hier in Nederland nog niet gesprokkeld heb. Maar ik kom ook recepten van andere pestos tegen:

korianderpesto: koriander, knoflook, wijnazijn, parmezaanse kaas, cayennepeper, walnoot, zout, olijfolie.
daslookpesto: daslook, parmezaanse kaas, amandel, olijfolie, zout, peper
persillade: peterselie, knoflook, olie en azijn

Deze heb ik alle drie gemaakt, maar dan in mijn eigen variant: niet met Parmezaanse kaas maar met oude Amsterdamse of Goudse kaas. Niet dat ik die gratis kan sprokkelen….. Daslook groeit in mijn tuin, maar de volgende keer gebruik ik bieslook. Alle drie de pestos zijn lekker, maar niet Italiaans.  Ze zijn lekker bij Hollandse pot zoals stamppot andijvie of een boterham met kaas.

Eerlijk gezegd heb ik nog niets gevonden dat net zo lekker is als echte pesto. Maar de zoektocht is leuk. Soms leuker dan het vinden toch?

Meer tips over wildplukken, sprokkelen en gratis genieten in mijn boek Sprokkelen!

Advertenties