Het is zaterdag. Ik ruim weer een kastje op bij Moeder en doe allerlei prulletjes weg. Ze heeft een potje met sluitclips van broodzakken, en daar gebruikt ze er nooit een van. Misschien handig voor in de tuin? Maar ze heeft er tientallen. Weggooien kan ze niet, want je weet maar nooit. Vroeger was het waarschijnlijk inderdaad nodig om al dat soort prulletjes te bewaren, want wie wat bewaart heeft wat.

Vanmiddag de stad in: het centrum van Enschede. Wat een leuke markt is daar op zaterdag. Over een markt lopen is een van de leukste dingen om te doen in een buitenlandse stad. Ik voelde me vanmiddag op vakantie in het Enschede van mijn jeugd. Bovendien hoor je zoveel Duits in Enschede dat je je best in Duitsland kan wanen.

Het was mooi weer en het was druk. Op de markt vele kraampjes waar je kan eten en drinken. Ik heb me laten verleiden tot een vruchtensmoothie, maar dat vond ik wel een klein glaasje voor 3 euro. Wat duur, dat voelde niet goed. Dat maak ik dan liever zelf thuis. Daar ben ik te vrekkig voor.

De Slegte is ook een heerlijke uitstapje. De Slegte uitlopen zonder boek lukt me niet. Leesboeken haal ik uit de bibliotheek, maar handige boeken heb ik graag om me heen. Boeken die me inspireren om te doen wat ik wil doen. En daar heb ik er vier (!) van gekocht.

Een van de boeken is Natuurlijk van Oma van Maurille de Smalen. Wat een leuk boek! Het bevat honderden recepten van vroeger voor huishoudmiddeltjes. Zowel voor je eigen lijf als voor je huis. Voor jezelf vele zelf te maken recepten voor gezichts- en lichaamsverzorging voor het hele gezin. Voor het huis vele zelf te maken recepten om zelf goede, goedkope en milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen te maken.

Een tweede boek is 500 vega gerechten. Dit zijn veganistische recepten, niet vegetarische. Dus niet alleen zonder vlees en vis maar ook zonder melk, ei, boter, kaas, room. Zoon1 eet veganistisch, en soms pijnigen we toch wel onze hersens om bijvoorbeeld een lekker sausje te maken zonder ei, room, melk en kaas.

Het derde boek is Ingredienten uit de biologische keuken, van agar-agar tot tofoe. Het vierde boek is Vergeten groenten opnieuw ontdekken. Ook inspirerende boeken die me zo nu en dan weer de weg moeten wijzen als ik weer eens lui gewoon mijn boodschappen bij de supermarkt doe en thuiskom met een zakje voorgesneden groenten. Uit pure luiheid.

Het kopen van deze vier boeken geeft me een uitstekend gevoel, ook al waren ze met zijn vieren 40 euro. Want ik wil best vrekkig zijn, maar niet als  doel maar als levenshouding. Een middel om op mijn eigen manier te genieten van het leven.  Ik vind het zonde om een zakje elastiekjes te kopen terwijl die dingen rond bosjes bosui zitten. Ik bewaar ze niet om rijk van te worden, maar gewoon omdat ik het normaal vind om dingen goed te gebruiken. Ik koop geen plastic zakjes zolang supermarktbrood in plastic zakken zit. Ik koop geen plastic bewaardozen, want op de een of andere manier is mijn kistje met doosjes altijd vol. Ik koop geen lege jampotjes (ja die koop je leeg voor 1,75 euro per stuk om jam te maken) want mijn drie kisten met potten en flessen zijn ook altijd vol. Ik koop geen tasjes, want die komen ook altijd als vanzelf mijn huis binnen. En hetzelfde geldt voor pennen, schrijfblokjes, sleutelhangers, flessenopeners, enveloppen, knopen, ritsen,  en nog zoveel meer.

Ook schoonmaakmiddelen komen gratis mijn huis binnen via de kassabonnen van Hoogvliet. Ik heb in geen jaren meer wasmiddel en allesreiniger hoeven kopen en heb nog 5 flessen wasverzachter staan. Het boek ‘Natuurlijk van Oma’ heb ik dus helemaal niet nodig.

Er komt veel te veel mijn huis binnen. Zoveel dat ik er soms moedeloos van wordt. Ik ben niet meer blij dat ijs in zo’n handig plastic bakje zit, want daar heb ik er al 10 van.  En het is wel een keer leuk om een vaas van een plastic fles te maken, maar zoveel vazen heb ik ook niet nodig. Het geeft een kick om van niets iets te maken en op die manier te leven van weinig. Maar het is hier in Nederland niet nodig, want zonder dat je je best doet stroomt je huis vol.

Die boeken van De Slegte tonen een heerlijk ideaal. De werkelijkheid is helaas weerbarstiger.

Advertenties