Ik geef graag geld uit aan goede spullen en ik bespaar graag op spullen die ik gebruik of opeet. Ik koop liever een dure goede boormachine dan een goedkope slechte. Maar ik koop wel de goedkoopste shampoo. Hoe zit dat?

Ik denk in termen van investeringen en consumpties. Ik wil besparen op mijn uitgaven voor consumpties, en ik doe even graag of mischien nog wel liever goede investeringen. Mij helpt het enorm om op die manier te denken. Ik ben benieuwd of er lezers zijn die ook zo denken.

Ik doe uiteraard niet dagelijks investeringen in een huis  of een lap grond.  Ik zou wel willen 🙂 Maar ik doe elke maand wel een kleine huishoudelijke investering.  Alleen is het verschil met een andere aankoop niet duidelijk: uitzoeken, betalen en naar huis. Maar het is wel handig om het verschil bij elke aankoop in het achterhoofd te houden, zeker als je wilt besparen en consuminderen!

Een investering verhoogt de waarde van mijn bezit. Ik geef dus geen geld uit maar zet geld om in iets anders van dezelfde waarde. In theorie zou ik mijn inboedelverzekering na aankoop van de investering moeten verhogen.

Een goede investering is een aankoop die in waarde toeneemt: verzameling postzegels, antiek, kunst, altans als je er verstand van hebt. bij de meeste investeringen in huishoudelijke zaken gaat de waarde wel omlaag: koelkast, diepvries, computer. Maar die investeringen kunnen slim en niet slim. Een slimme investering vind ik die waarbij je daarna bespaart op consumpties.

Een printer is een investering.  Je kunt ook met je USB stick naar een kopieerwinkel fietsen. Inktpatronen en het papier zijn consumpties. Aankoop gedaan, geld weg. Hier bespaar ik graag op: papier aan beide kanten gebruiken, inktpatronen laten navullen. Ik koop dus een printer waarbij de inktpatronen goedkoop zijn. Die printer is wat duurder dan die andere waarbij de inktpatronen onbetaalbaar zijn.

Een DVD-speler en DVD’s zijn een investering. Je kunt een mooie verzameling DVD’s aanleggen. Daartegenover staat een avondje bioscoop: een consumptie. Ik betaal zonder problemen €10,00 voor een avondje bioscoop en vind €10,00 voor een DVD met diezelfde film erop duur. Want hoe vaak ga ik die DVD bekijken? Een DVD kopen vind ik een slechte investering! Ik ben geen verzamelaar. Dan geniet ik liever van een avondje uit. Eigenlijk kan ik mijn DVD speler wel verkopen.

Een TV is ook geen slimme investering.

Ik ben nu bezig om een diepvries te kopen. Dat lijkt me wel een slimme investering, want daarmee kan ik goed op consumpties besparen: goedkoop inkopen, overschotten van Vriends moestuin verwerken.

Deze week heb ik een nietpistool gekocht. Niet de goedkoopste van plastic maar een metalen die 30 jaar meegaat. Ik was bezig met het opknappen van een wegrottende tuintafel en wou die bekleden met stof. Dat kan met punaises, maar daarmee heb ik slechte ervaringen. Al die slechte halve projecten in huis knap ik nu op met het nietpistool. Een goede investering denk ik. De tuintafel en een bureau zien er weer netjes uit. Maar ik zie meer mogelijkheden: bekleden van krukjes, stoelen, bureaustoelen: ik heb zoveel rafels in huis.

Het doen van slimme investeringen maakt het voor mij mogelijk om een rijk huishouden te hebben zonder veel geld uit te geven. Ik ben benieuwd hoe lezers daarover denken. Kopen jullie ook liever goed gereedschap om daarna te besparen door dingen zelf te doen? Oftewel, doen jullie ook graag slimme investeringen?

Hier het vorige blogje over geldzaken in het huishouden.