In Nederland mag je niets uit de natuur meenemen naar huis. Bramen plukken is verboden. Ik vind dat onzin.

Waarom zou die wet bestaan? Ik kan me enkele redenen bedenken:

Het zou kunnen dat de wet is ingesteld om de natuur te beschermen. Zou kunnen, maar is onzin. Van bramen plukken wordt geen bramenstruik kleiner. Inderdaad wordt er best wat vertrapt, takken afgebroken, brandnetels weggeknipt, maar daar gaat de natuur niet van achteruit. Integendeel, een van de problemen in de Nederlandse natuurgebieden is de verbraming: bossen waarin de ondergroei uit uitsluitend bramen bestaat.

Het zou kunnen dat de wet is ingesteld om de mens te beschermen. Bramen zijn gezond, maar er komen ook giftige bessen voor. Ook al een onzinreden. Ja, je moet je wel weten wat je doet natuurlijk, en zeker niet zomaar een bes opeten. Maar zolang kinderen in staat zijn om een automerk aan een bumper te herkennen, moet het mogelijk zijn om ook het verschil tussen een braam en een taxus te leren.

Het zou kunnen dat de wet is ingesteld om de economie te beschermen. Immers, wat gratis uit de natuur gehaald wordt, hoeft niet meer gekocht te worden. Zoals het enkele jaren geleden een discussie was of oppasgrootouders het werk van professionele oppassers wegkaapten. Wij sprokkelaars zouden professionele bramentelers de das omdoen. Zou die lobby zo succesvol zijn geweest dat de Tweede Kamer hierin mee is gegaan? Ik betwijfel het en deze reden valt af.

Ik heb nog nooit iemand ontmoet die een boete kreeg bij het plukken van bramen. Gelukkig maar. Wel treden boswachters op tegen mensen die zakken vol met eekhoorntjesbrood plukken. Nergens voor nodig, de plant zit onder de grond en die groeit gewoon door. Ja als alle 17 miljoen Nederlanders massaal eekhoorntjesbrood plukken, maar dat doen ze niet.

Ik vind het verbod niet alleen onzin, maar ronduit slecht. De mens wordt uit de natuur weggehouden. Je mag ernaar kijken, maar er niets mee doen. Volgens mij gaan mensen pas echt van natuur houden als ze er zelf gebruik van maken.  Als ze er zelf brandhout, bramen, vlierbessen, hazelnoten en kastanjes verzamelen. Dan pas zien ze de waarde en zijn ze bereid natuur te koesteren en te beschermen.

Natuurorganisaties en groene partijen zouden zich daarom sterk moeten maken voor een beter gebruik van de Nederlandse natuur.

Volgend stukje over het sprokkelen van druiven en noten