Volgens mij is een van de beste investeringen voor in je huis een goede stellingkast. Een slim systeem, wat je steeds weer kunt meeverhuizen, in- en uit elkaar kunt halen en kunt aanpassen aan nieuwe wensen. Je zou al met dit systeem kunnen beginnen als je voor het eerst uit huis gaat: beginnen met een simpele boekenkast, en dan steeds verder bouwen.

inloopkast van Wedeka

Het slimste is om je hele leven vast te houden aan één systeem. Ik ken drie systemen: Ivar (van Ikea), Wedeka en Lundia. Ik gebruik zelf Ivar en Wedeka, bij toeval zo gekomen.

Ivar: simpel, goedkoop, geschikt voor rechttoe rechtaan kasten. Tweedehands kan je nog wel eens bijpassende kastjes en ladeblokken kopen. Altijd doen!

Wedeka: net zo degelijk en uitgebreid als Lundia, maar met onhandige haken om de planken te bevestigen. De bevestiging is erg zichtbaar, en dat maakt dat Wedekakasten er minder mooi uitzien dan Lundiakasten. Maar het systeem heeft wel een groot voordeel boven Lundia en Ivar: het is simpel de planken zelf in te korten, en je kunt zelfs alleen de metalen steunen kopen en zelf planken zagen. Daarmee is Wedeka het meest flexibel en aan te passen aan alle breedtes. Wedeka is ongeveer even duur als Lundia en in diezelfde tweedehandswinkels te koop. Verder is het te koop via de Hubo. En tweedehands via Marktplaats. Vanwege de flexibiliteit om zelf planken te maken heeft Wedeka mijn voorkeur.

Lundia is prachtig. Oerdegelijk. De planken zijn helaas niet zelf in te korten. Te koop via tweedehands Lundiawinkels en Marktplaats. Lundiakasten zien er prachtig uit: de bevestiging is vrijwel onzichtbaar.

Ivar van Ikea is lekker goedkoop. Lundia, Wedeka zijn ronduit duur. Maar ze gaan een leven lang mee.

boekenkast van Wedeka

Lundia, Wedeka en Ivar (van Ikea) kan je prima op Marktplaats kopen. Dan krijg je wel een allegaartje aan kleuren, maar al die kleuren zou je kunnen overschilderen in één kleur die je de rest van je leven gaat gebruiken.

Ik heb via Marktplaats heel wat Wedekaonderdelen verzameld. Daar heb ik al heel wat kasten mee gemaakt. Op dit moment staan in mijn huis vier Wedekakasten:een  klerenkast, een badkamerkast en twee boekenkasten.