Gisteravond hebben we met vier volwassenen heerlijk gegeten van onderstaand recept. Zoons complimenteerden me. Het recept is met name geschikt voor de nazomer, nu paardebloembladeren lekker fris en niet bitter zijn. Paardebloemen groeien in mijn eigen tuin: ik heb nooit begrepen waarom anderen ze als onkruid uittrekken. De bloemen zijn nu al lang uitgebloeid, en de rozetten hebben nu heerlijk fris sappig groen. Die frisse rozetten knip ik nu af, voordat ze oud, taai en bitter worden.

prijs: 0,60 ct per persoon

nodig voor vier personen:

  • 1.5 kg aardappelen (met onbespoten schil);
  • paardebloembladeren: zoveel als je gewoonlijk in een stamppotje andijvie zou doen;
  • paar stukjes uitgedroogde kaasresten die je raspt of zakje geraspte oude kaas (dan wordt het 55 cent pp duurder);
  • potje creme fraiche;
  • scheut melk;
  • mosterd;
  • peper, zout

Snijd de aardappelen in stukken en kook ze gaar. Knip of snijd de paardebloembladeren in kleine reepjes, net zoals je met andijvie zou doen. Maak van de gekookte aardappelen en melk een smeuige puree. Roer hier de paardebloembladeren door, en breng dit nog een minuut aan de kook. Roer de creme fraiche en kaas erdoor. Laat dit smelten en roer tot een goede stamppot. Breng op smaak met mosterd, peper en zout.

Eet smakelijk en zeg pas achteraf dat je tafelgenoten paardebloembladeren gegeten hebben.

Meer tips over wildplukken, sprokkelen en gratis genieten in mijn boek Sprokkelen!

Advertenties