Goedkope macaroni kost 40 cent per 500 gram; dure macaroni 1,40 euro. Het verschil is een euro. Het kan best zijn dat die dure macaroni lekkerder is, dus heb ik beide uitgeprobeerd. Sindsdien koop ik altijd de macaroni van 40 cent. Een verschil van een euro vind ik best veel en mijn gezin proeft geen verschil.

Stel dat bij de supermarkt bij mij om de hoek een pot pindakaas 2,50 euro kost en bij de supermarkt 10 minuten lopen van mijn huis 1,50 euro, zou ik dan omlopen? Ik denk het wel. Een euro verschil op een pot pindakaas is best veel, en waarschijnlijk hebben ze dan wel meer goedkoop spul.

Ik koop een slaapzak van 80 euro. Stel dat ik diezelfde slaapzak van 80 euro voor 79 euro had kunnen krijgen in een andere winkel 10 minuten lopen, zou me dat de moeite waard zijn geweest? Nee, ik weet wel zeker van niet. En nu ik toch geld aan het uitgeven ben, doe me dan dat hoesje voor vijf euro er ook maar bij, want wat is nou 5 euro op een uitgave van 80? 6 Euro teveel uitgegeven!

Een euro voelt blijkbaar niet altijd hetzelfde. Vreemd en verradelijk. Want weliswaar koop ik niet iedere week een slaapzak, als ik bij alle aankopen let op elke euro scheelt dat in een jaar waarschijnlijk honderden euros.

Rolf Dobelli noemt dit het contrast-effect en behandelt dit effect in zijn boek ‘De kunst van het heldere denken’. Een geweldig boek, zeer herkenbaar. In de NRC-next staat wekelijks een column van hem, elke week een hoofdstuk. Een absolute aanrader!

Hier het vorige blogje over geldzaken in het huishouden.