Al vier dagen genieten Zoon2 en ik van courgettetaart met mirabellensaus. Aan ingredienten was ik 2 euro kwijt. Wij eten de taart plus saus als lunchhap, tussendoortje, avondhap: we warmen de saus steeds op en eten die dan bij de koude taart. Een heerlijk herfstgerecht voor 25 cent per persoon per dag.

De courgettes en de mirabellen, kleine rode pruimen, had ik gekregen. De saus kan ook gemaakt worden van niet-zo-lekkere-druiven-met-harde-velletjes die veel mensen in de tuin hebben staan. Courgettes heeft iedereen met een moestuin veel te veel op dit moment.

Verder zit er in de taart: bloem, half pakje boter, vier eieren, potje creme fraiche, peper en zout. Samen ongeveer 1,80 euro. In de saus zit: suiker, handje rozijnen, restje wijn, kaneelstokje, 3 kruidnagels en een gedroogde appel/ sinaasappelschil. Samen 20 cent.

Ik droog ”s winters altijd schillen van appels, mandarijnen en sinaasappels in een bakblik op een radiator.  Uiteraard doe ik dat alleen bij onbespoten en ongeschilderde appels en sinaasappels. Na het drogen knip ik de schillen klein en bewaar ze in een pot. Heerlijk in allerlei sausen en stoofschotels, vooral bij herfst- en wintergerechten.

Het recept is een beetje een ongeveertje.

Voor de taart: maak een deeg van bloem, zout, een ei, roomboter en wat water. Bekleed hiermee een springvorm. Snijd de courgettes in plakken, kook die voor met zout, verwijder zoveel mogelijk het vocht en leg de plakken op het deeg. Klop voor de vulling 3 eieren, creme fraiche en breng op smaak met peper en zout. Bak een half uur op 180 graden.

Voor de saus: knijp de mirabellen uit boven een pan, bewaar de schillen. Kook het vruchtvlees met pitten. Na een tijdje is dit gaar, en kan je de pitten gemakkelijk verwijderen door het geheel door een zeef te halen. Doe het vruchtvlees terug in de pan, voeg de schillen toe, paar scheppen suiker, een handje rozijnen, een restje wijn, een kaneelstokje, 3 kruidnagels en een handje gedroogde appel of sinaasappelschillen. Laat dit enkele minuten doorkoken en vis het kaneelstokje er weer uit en als je ze terug kan vinden ook de kruidnagels.

De combinatie van de flauwe groentetaart met de gekruide zoet-zure saus is bijzonder lekker!