Ik eet vaak een zak voorgesneden groenten, terwijl mijn voornemen is om groenten te wildplukken, uit de moestuin te halen, en in elk geval zelf te snijden. Dat komt omdat ik vaak haastig boodschappen doe om zeven uur na mijn werk. Dan heb ik honger, wil ik snel klaar zijn en niet nadenken over wat te kopen en wat te eten. Het moment van boodschappen doen is de zwakste schakel.

Met Zoon2 gepraat over de zwakste schakel bij het uitvoeren van zijn plannen. Zoon2 is twee jaar geleden zonder diploma van school gegaan, gestopt na de eerste toetsweek van VWO-6.  Nu wil hij alsnog zijn diploma halen om te kunnen studeren. Een mooi streven wat ik uiteraard steun.

Zoon2 vindt het moeilijk om zich te houden aan zijn eigen plan. Wij analyseren samen hoe dat komt. Vindt hij de school saai, de lessen overbodig? Gaat hij te laat naar bed, kan hij niet uit bed komen? Heeft hij een hekel aan de fietstocht? Is het langetermijn doel te abstract, ver weg, minder aantrekkelijk?

We concluderen dat de fietstocht de zwakste schakel is. Zeker nu met de herfst en winter in aantocht. Dus daar gaan we aan werken:

  • we gaan een buskaart kopen voor de wintermaanden (betaalt hij zelf).
  • hij gaat zijn huiswerk op school maken: zo krijgt hij meer argumenten om naar school te gaan,
  • bovendien moet hij er dan langer blijven en dan is de verhouding tussen reistijd en verblijftijd minder scheef.
  • bovendien doet hij er dan vast meer vrienden op en dan wordt het vanzelf gezelliger.
  • tenslotte verplicht hij zichzelf om de hele dag huiswerk te maken als hij een keertje spijbelt. Zo wordt spijbelen minder leuk.

Zoon tevreden, hij voelt dat hij zijn leven weer in de hand heeft.

Het analyseren van de zwakste schakel in een plan helpt mij om me aan goede voornemens te houden. Herkennen jullie dit?

Advertenties