Het is nu echt herfst. Het waait hard vandaag. Er ligt een boom op de rails tussen Ede en Arnhem.

Maar het is nog wel lekker weer. Heerlijk om uit te waaien in een bos, altans zolang de takken niet op je hoofd vallen. Het is perfect weer om brandhout te sprokkelen. In parken, op straat onder bomen en in bossen liggen veel afgewaaide dode takken. Die zijn al droog en hoeven niet nog een jaar te liggen. Aan het eind van november wil ik genoeg hebben om de winterse weekends door te komen. ’s Winters heb ik door de week de centrale verwarming aan, maar in het weekend probeer ik zoveel mogelijk op hout te stoken om gas te sparen. Bovendien is het gezellig huiselijk.

Meestal lukt het me niet om genoeg brandhout bij elkaar te sprokkelen in de herfst. Dat is geen probleem: Februari heet niet voor niets sprokkelmaand: het brandhout is dan op, er moet weer gesprokkeld worden, en dat kan want in februari ligt er heel veel dood sprokkelhout na alle winterse stormen.

Niet elk hout is even geschikt als brandhout. Onder populieren liggen altijd veel takken, maar die zijn waardeloos voor mijn vuurtje. Datzelfde geldt voor wilgetakken. Hieronder een overzichtje van veel voorkomende bomen waar vaak takken onder liggen.

  • goed aanmaakhout (gemakkelijk aan te steken maar brandt snel op): berk, vlier, esdoorn, meidoorn, els.
  • goed brandhout: beuk, boomhazelaar, eik, es, eucalyptus, fruitbomen, linde, plataan, walnoot.
  • slecht brandhout: abeel, kastanje, populier, wilg.
  • brandt goed maar vervuilt de schoorsteen: den, spar, lariks

Meer tips in mijn boek Sprokkelen