Zie uitzending “beenderen” Link blijft werken tot 7 oktober. Zien! boeiend!

Zondag 30 september zag ik bij NTR een prachtige documentaire over de mens als langeafstandsrenner over de Afrikaanse savanne.

Hoe onze voeten zijn vergroeid bij de overgang van klimmer in de oerwouden naar loper in een dun bos, het grijpen en naar voren buigen verleerd. Hoe het hoofd recht boven de wervelkolom staat, de wervelkolom rechtop in een flauwe S.

Hoe onze benen steeds langer werden bij de overgang van loper naar renner op de savanne, tot we echte renbenen hadden, met stevige knieen en brede heupen. Dat wij een lange slanke taille hebben: perfect aangepast om te rennen, want het boven- en onderlichaam scharniert daar als het ware omheen. De armen bewegen tegengesteld aan de benen. Onder de schedel zit een of ander gewricht dat  meedraait zodat het hoofd soepel meebeweegt tijdens het lopen (en niet zoals bij een duif naar voren knikt). Dat wij geen vacht hebben, ideaal om te kunnen zweten in de warme middaguren. Op die manier konden wij doorgaan waar andere dieren met vacht in de schaduw hijgend moeten rusten. We zijn niet sneller dan andere dieren, maar houden het langer vol.

Hoe onze handen veranderden doordat we gereedschap gingen gebruiken. We kregen vijf sterke onafhankelijke vingers die druk kunnen uitoefenen. De chimpansee eet een appel met twee handen zonder zijn vingers te gebruiken. Dat wij zo’n sterke duim hebben, perfect om te snijden en gereedschappen te gebruiken.

En nu? Met de duim druk ik de spatiebalk in. Nee onzin, ik speel ook viool en gebruik daarvoor heel wat spiertjes. Geen chimpansee doet het me na.

Maar ik vraag me af of we niet degenereren als we onze perfecte langeafstandsrennerslichaam niet gebruiken zoals het bedoeld is. Het is misschien een langzaam proces, want ons lichaam is ontstaan in miljoenen jaren. Maar aan de andere kant: iets wat veel tijd nodig heeft om te groeien, kan zo afgebroken worden: denk aan veen, aardolie of een boom.

Ik denk dat ook dat bij duurzaam leven hoort: het lichaam gebruiken waarvoor het bedoeld is. Veel lopen, veel bewegen, veel dingen doen.