We  leven om te werken, werken om te verdienen en verdienen om te consumeren. Dat is slecht voor ons en voor de planeet.

In de NRC-next (enkele dagen geleden) werd weer eens aandacht gevraagd voor het rapport 21-hours van De New Economics Foundation, waarin die pleit voor de 21 urige werkweek. Op Youtube hebben ze een filmpje geplaastst. Inspirerend, zien!

Lees ook het blog van Tony Bosma .

In de 21-urige werkweek worden beschikbare banen eerlijker verdeeld. Mensen hebben meer vrije tijd, meer tijd voor elkaar, meer tijd voor vrijwilligerswerk en meer tijd om dingen zelf te doen waar ze nu voor betalen en dingen zelf te maken die ze nu kopen. Mensen hebben minder te besteden, maar we besteden toch al veel te veel in Nederland, dus daar kan wel een tandje af.

Of zoals Tim Jackson, Prof. Sustainable Development, Surrey University zegt (aangehaald in het blog van Bosman, de uitspraak doet Jackson ook in het Youtube filmpje):

“We spend money that you don’t have on things you don’t need to create impression that won’t last on people that you don’t care about.”

Ik ben helemaal voor en ben zelf maar alvast begonnen. En als ik de vele consuminderblogs lees, velen met mij. Minder werken, minder geld besteden, meer zelf doen en zelf maken en meer genieten en leven.

Weinig ambitieus? Het is juist ambitieus om de samenleving helemaal te willen veranderen. Zo in te richten dat de planeet niet uitgeput raakt. Het is ambitieus om een economie na te streven vol gezonde mensen die niet al op hun dertigste een burn-out krijgen. Om een andere economie na te streven met aandacht voor de kwaliteit van het leven en de aarde.