Voor het eerst in de moderne geschiedenis is de economische groei van het Afrikaanse continent hoger dan waar dan ook ter wereld: een gemiddelde van waarschijnljk meer dan zes procent per jaar, hoger dan in Azie.

Dit is de openingszin van de bijlage bij het nieuwste nummer van OneWorld: ‘Het nieuwe Afrika’.

Mensen die Afrika alleen kennen van de media, hebben een negatief beeld. Afrika is synomien met honger, corruptie en geweld. Een continent vol ellende. Wat mensen niet weten is hoe verschillend de 54 landen zijn.

Laatst zag ik een of ander onbenullig programma op TV waarbij mensen uit verschillende landen in een panel zaten. De preciese landen weet ik niet meer, maar de presentator zei zoiets als: “in het panel zit een Belg, een Griek, een Chinees, een Canadees, een Braziliaan en twee Afrikanen.”

Dat stoorde me. Maakt het niet uit of een panellid uit Egypte of Congo komt?

Het blad is verzorgd door het NABC, het Netherlands African Business Council en het ASC: het Afrika Studiecentrum. Samen vieren ze hun 65-jarig jubileum. Samen maken ze zich sterk voor een beter beeld van Afrika.

Ik citeer  nog wat:

Rwanda heeft sinds de verkiezingen in 2008 het hoogste percentage vrouwen in het parlement ter wereld: 45 uit 80.

Het blad zet Afrika neer als het continent van de toekomst:

Ghana was wereldwijd de snelst groeiende economie in 2011. Andere snelgroeiende Afrikaanse economieen die in de top-10 wereldwijd terugkomen zijn Liberia, Angola, Ethiopie en Mozambique.

De nauwe banden tussen Afrika en Nederland worden uitgebreid belicht. De topman van Heineken:

Onze brouwerijen kunnen de groei bijna niet aan, dus we moeten investeren.[..] Afrika is op dit moment de belangrijkste groeimarkt.

Wat een heerlijk blad.