Voor al die mensen die mijn blog lezen omdat ze nieuwsgierig zijn naar duurzaam leven in een sociale samenleving: sorry, nog een paar breiberichten.

Breien is namelijk heel duurzaam:

  • energie besparen: als je een warme gebreide trui aandoet kan de verwarming een graad lager. Een gebreide trui is heel wat warmer dan die katoenen hoodies van mijn zoons.
  • cradle to cradle: een gebreide trui is simpel uit te halen en te verwerken tot een nieuw kledingstuk. Deze cradle to cradle werd door onze betovergrootmoeders al toegepast. Zo las ik in een blog dat iemand vroeger een peuterjasje had dat was gebreid van uitgehaalde wol van ondergoed van haar opa. Ik haal oude truien niet uit, maar wel sokken: daar zitten geen naden in. Heb je eenmaal een beginnetje, dan is het uithalen van een sok 2 minuten werk. Scheelt 4,75 euro sokkenwol!
  • recicleren: mocht het uithalen van je trui niet lukken, kun je er ook nog een kussenovertrek of lapjesdeken van maken, en tenslotte schoenpoetslappen van de restjes.
  • tweedehands: in elke tweedehandswinkel verkopen ze breiwol. Alleen staat er meestal niet op wat het materiaal is.
  • niets weggooien: restjes eten die je over hebt verdwijnen veel te vaak in de kliko. Maar breisters breien alle restjes op: je kunt altijd nog gestreepte sokken maken van resten sokkenwol, gestreepte kindertruitjes en lappendekens van de laatste resten. Ik ken geen enkele breister die breiwol weggooit. Allemaal hebben we ergens in huis een mand met resten.
  • consuminderen: een paar sokken, waterdichte skihandschoenen of thinsulate gevoerde wollen handschoenen zijn niet duur. Dus waarom zelf breien? Omdat het enorm veel bevrediging geeft om dingen zelf te maken. Het past in een duurzame levensstijl om het gemak van kopen los te laten. Mijn zoons zijn zuiniger op de wanten die ik voor hen gebreid heb dan op die eindeloze serie zwarte handschoenen die we in de loop der jaren hebben gekocht.
  • goedkoop: echte breiwol is zeker niet goedkoop, maar een gekochte zuiver wollen trui ook niet. Een effen acryl trui brei je voor 6 euro.  Zelfgebreide sokken zijn duurder dan gekochte sokken, maar gezien het plezier van het breien en het dragen zijn ze niet duur. Er bestaan veel duurdere hobby’s.

Breien dus!