Ik zocht het woord ‘klink’ en kwam terecht bij een goudmijn op internet: De Gracieuse, de geillustreerde Aglaja: een tijdschrift voor handwerken. De voorloper van de Ariadne zeg maar, of voor de jongeren die zelfs de oude Ariadne niet meer kennen: het eerste echte Nederlandse handwerkblad.

Een klink is een driehoekig inzetsel om vorm te geven aan breiwerk. Zoo. Weder iets geleerd.

Een gehaakte saladeschudder, een geknoopte eierkoker, een geknoopte rijzweep, een gebreide overtrek voor een strijkijzer…. Ik ben uren aan het bladeren geweest door 32.000 bladzijden van De Gracieuse die op de website van www.geheugenvannederland.nl staan. Fantastisch dat dit project destijds is opgezet: het fotograferen en openbaar maken van honderden collecties van meer dan 100 instellingen. Waaronder dus het Haags Gemeentemuseum waar dit tijdschrift in het archief ligt.

Voor wie vandaag uren de tijd heeft hierbij de link naar het tijdschrift:

De Gracieuse

Ik heb uren en dagen besteed aan het lezen en uitwerken van 25 breipatronen: handschoenen, een inlegzool, corset, gordel, slobkousen, een beurs en nog zoo wat. Een heel gepuzzel, maar dat vind ik leuk. Dat is een boekje geworden, te koop bij bol.com.

Gebreide corsetten, bretellen, slobkousen, gordels, handschoenen. Borstrokken, kapers, fichus, nachthemden, jachthandschoenen, moffen: allemaal met uitgewerkte patronen. Voor handschoenen voor meisjes van 4 tot 6 jaar zetten ze voor de boord 130 steken op met haakgaren no. 80. 130 steken, dat vind ik zelfs voor een trui al heel wat. Een kinderhandschoen was dus meer werk toen dan nu een trui. Truien staan er niet in, wel een gebreid onderlijfje voor dames.