saucijzenbroodjeIk had lekkere saucijzenbroodjes gemaakt van plakjes bladerdeeg en half-om-half gehakt. Zoons vonden ze ook lekker. Ze aten ze enthousiast op in plaats van hun favoriete bakjes cruesli en boterhammen met kaas en pindakaas. Dat leek me duur, maar is dat zo? Even rekenen:

A: saucijzenbroodje

Nodig: pakje bladerdeeg (95 cent), gehakt (1,71 euro), ei (16 cent), wat kruiden en worcestersaus. Totale kosten 2,82 euro, plus nog wat voor het gas van de oven. Hiermee maak je 10 saucijzenbroodjes. Een zelfgemaakt saucijzenbroodje kost 30 cent.

B: bakje cruesli met yoghurt

100 gram cruesli (huismerk supermarkt, 32 cent per 100 gram) en 150 gram yoghurt (15 cent). Een bakje cruesli met yoghurt kost 47 cent.

C: boterham met kaas

Een boterham kost 6 cent (25 boterhammen in een brood van 1,50 euro) en een plak kaas 30 cent. Ik koop geen plakken kaas, maar voor het gemak reken ik nu met de prijs van een voorgesneden plak kaas. Een boterham met kaas kost 36 cent.

D: boterham met pindakaas

De boterham kost 6 cent, maar hoeveel boterhammen haal je uit een pot pindakaas? Volgens de website van www.dieetvandaag.nl gaat er 15 gram pindakaas op een boterham. Stel dat een pot van 350 gram 1,50 euro kost, dan kost 15 gram 6,5 cent. Een boterham met pindakaas kost dus ongeveer 12 cent.

Conclusie: een boterham met pindakaas is het goedkoopst: 12 cent. Dan volgt het zelfgemaakte saucijzenbroodje: 30 cent. Een boterham met kaas kost 36 cent, en het bakje cruesli met yoghurt is het duurst met 47 cent.

Het hangt er natuurlijk wel vanaf hoeveel boterhammen met pindakaas of saucijzenbroodjes ze opeten…..

Advertenties