5 December is door de VN uitgeroepen tot Internationale Vrijwilligersdag. Maar op die dag doen we in Nederland iets anders, en dus heeft Nederland een eigen Nationale Vrijwilligersdag: 7 december, vandaag.

De grootste vrijwilligersactie is echter jaarlijks op de derde vrijdag en zaterdag in maart: NL-doet van het Oranjefonds.  http://www.nldoet.nl/  . Honderdduizenden vrijwilligers, onder wie leden van het Koninklijk Huis zetten zich dan vrijwillig in om ergens een klus te klaren. Prominenten, BN-ers, politici, scholen en bedrijven doen hier graag aan mee. Een prachtige actie die goed in de schijnwerper staat.

Er is een groot verschil tussen NL-doet en de Nationale Vrijwilligersdag. Vandaag zetten gemeentes hun vrijwilligers in het zonnetje. Vrijwilligers die meestal onzichtbaar zijn. Dat vrijwilligers actief zijn in sportverenigingen, muziekverenigingen, postduifverenigingen, fotografieverenigingen, leesclubs, tuinclubs en nog veel meer verenigingen is duidelijk. Dat zijn hobby-verenigingen en daar word je niet betaald. Anderen zijn actief in kerken, bejaardentehuizen, gezinsvervangende tehuizen, scholen. In stichtingen, ontwikkelingsorganisaties, musea, molens.  Ook in elk ziekenhuis werken honderden vrijwilligers.  Op buurtbussen rijden vrijwilligers. Dagelijks of wekelijks stellen ze hun vrije tijd belangeloos beschikbaar. Omdat het leuk is, omdat ze er voldoening uithalen en het hun eigen leven zin geeft, omdat ze graag iets doen wat een ander fijn vindt, omdat ze zo andere mensen ontmoeten. Gewoon omdat je het nu eenmaal doet.

Vrijwilligers houden de Nederlandse samenleving bij elkaar. Goed dat er een dag is waarop aandacht is voor het werk van al die honderdduizenden misschien wel miljoenen die zich belangeloos inzetten om het voor ons allen prettig te maken.

Advertenties