amnestyWie 30 euro of meer doneert aan Amnesty International, krijgt maandelijks Wordt Vervolgd, maandblad over mensenrechten. Een goed verzorgd tijdschrift met artikelen die er inhakken. In dit laatste nummer van 2012 bovendien zes indringende grote fotos, uitgezocht door fotografen uit diverse regios van de wereld. De eerste foto toont de 15 jarige Taqi, in zijn eentje op de vlucht vanuit Afghanistan en op de foto net aangekomen in Rome. Op de tweede foto gewonde kinderen in een ziekenhuis, slachtoffertjes van het volwassengeweld in Syrie. Verderop kinderen uit Makoko, de sloppenwijk bij Lagos waar pas geleden 90.000 mensen zijn verdreven omdat hun huizen werden gesloopt. Roma vluchtelingen in Frankrijk, verdreven uit hun woonkamp nadat omwonenden het kamp hadden verwoest. Rohyngyas op een boot, verdreven uit Bangladesh, terugkerend naar Birma vanwaar ze gevlucht waren. Tenslotte de Congolese vluchtelinge Safi Namikulo.

De artikelen houden ons Nederlanders een meedogenloze spiegel voor. Over de rol van Nederland bij de slavernij, en wat daarover op scholen onderwezen werd – en hoe dat in schril contrast stond met de aandacht op diezelfde scholen voor de slavernij in de VS. Een artikel met dertien voorbeelden  uit andere landen in de EU die navolging verdienen in Nederland, zoals het feit dat in Zweden minder dan 200 cellen beschikbaar zijn voor vreemdelingendetentie en in Nederland jaarlijks 10.000 vreemdelingen opgesloten worden. En dat asielzoekers in Belgie al na enkele maanden mogen werken, terwijl ze hier desnoods 10 jaar pingpongen en TV kijken en niet eens vrijwilligerswerk mogen doen.

Wat verandert de wereld toch snel. Nooit van Rinus Wehmann gehoord: dienstplichtig Nederlands soldaat, werd in 1971 tot twee jaar cel veroordeeld omdat hij zijn haar niet wou afknippen. Later wordt dat verlaagd tot 12 dagen zwaar arrest.  Nooit geweten dat in 1948 de voorzitter van de Commissie van de VN die de Verklaring van de Rechten van de Mens aan het opstellen is, weigert om vrouwen het woord te geven want ‘een vrouw die publiekelijk spreekt, beschouw ik als publieke vrouw’. Eleanor Roosevelt, de Amerikaanse afgevaardigde, vroeg en nam meteen het woord. Nooit geweten dat Nederland bij deze verklaring een amendement indiende om God hierin een plaats te geven.

Het blad maakt bescheiden. Goed leesvoer in deze donkere Kersttijd.