talking dress_cover+flappen_def_10 sept.inddDe meest opmerkelijke opmerking uit het boek ‘talking dress’ van Marieke Eyskoot vind ik waar ze vertelt dat ze op de lagere school geen nuttige handwerken heeft geleerd, maar wel een plantenhanger heeft gemaakt van macrame. Ze kan niet breien, niet haken, niet naaien. Ze kan niet eens een knoop aanzetten.

Sinds ik dat gelezen heb, zit die opmerking in mijn hoofd. Want waarom gaan we ook alweer naar school? Om dingen te leren waarmee we ons staande kunnen houden en nuttig kunnen maken in de samenleving toch? Dus waarom zou je leren een plantenhanger te knopen? Terwijl het net zo leuk en veel nuttiger is om te leren knopen aan te zetten en een muts te breien.

Ik ben misschien wel een van de jongste Nederlanders die nog echt nuttig handwerken heeft geleerd. Toen ik in de vijfde klas (nu groep 7) zat, ging de lerares met pensioen. Ze had 40 jaar les gegeven in mijn dorp, en de moeders van sommige van mijn klasgenootjes hadden ook breien, haken en naaien van haar geleerd. Met precies dezelfde serie handwerkjes. Die serie had ze bedacht toen ze jong was, 40 jaar daarvoor, en daar had ze nooit meer iets in veranderd. Toen ze begon was die serie vernieuwend; 40 jaar later bleek ik op de middelbare school de enige die al die technieken nog geleerd had. We begonnen met breien: pannenlappen, beertje, babysokjes, theepotaanvatter, knikkerzak, kruikezak, sok. Alles met breikatoen op dunne breinaalden. We haakten pannenlappen die we omhaakten met picootjes. We borduurden een rode letterlap, handig om linnengoed te merken. We naaiden een kussensloop en lakentje, want dat was nuttig voor als de naaimachine stuk ging. We borduurden een mutsje en schortje in holbeintechniek. Ik denk dat ik alles nog heb, ergens in een klein koffertje.

Toen ze met pensioen ging, kwam er een nieuwe lerares. En ja, toen leerden we macrame: een ceintuur en een plantenhanger. Het waren de 70-er jaren immers, en macrame hangers voor de ramen, macrame lampenkappen, macrametassen: we vonden het prachtig. Wat waren we blij dat we van die ouderwetse handwerkles verlost waren.

Ik heb nog steeds plezier dat ik het degelijke handwerk heb geleerd. Die lessen blijken achteraf eigenlijk net zo nuttig als de leeslessen: ik kan immers nu heel veel dingen zelf waarvoor Marieke Eyskoot hulp in moet roepen.

Advertenties