Gisteravond legde minister Plasterk uit hoe hij helemaal genoeg had van die hoge salarissen in publieke organisaties. Salarissen dus die betaald worden van ons belastinggeld. Hij gaat er nu echt werk van maken. Hoge salarissen in de publieke sector worden verboden, niet vrijwillig onder morele druk maar gewoon naar beneden teruggeschroefd. De komende vier jaar nog niet, maar daarna worden ze geleidelijk in drie jaar tijd teruggebracht tot maximaal 130% van de Balkenende-norm. Goede actie van Plasterk, en hij legde uit dat het wat hem wel sneller had gemogen en ook wel wat drastischer, maar de contracten kan hij niet openbreken.

Even later in een ander programma kwamen enkele schoonmakers van Hoog Catharijne aan het woord die een proces zijn begonnen omdat per 1 januari jl hun salaris met 30% is verlaagd. Volgens de vertegenwoordigster van hun werkgever klopt het allemaal met de CAO. Ik was toen overigens tegelijkertijd iets anders aan het doen, dus de details zijn me ontglipt.

Het zal allemaal wel kloppen, maar ik vind het niet kunnen. De veelverdieners krijgen 7 jaar de tijd om hun salaris terug te brengen tot ongeveer 240.000 euro, en de schoonmakers worden met terugwerkende kracht 30% gekort.

Bah.

Advertenties