Het boek Talking Dress van Marieke Eyskoot past in een trend. Marieke is jong en hip en werd zich bewust van haar consumerende levensstijl. Ze gooide haar klerenkast en haar leven om en heeft nu een eigen bureau Talking Dress over eerlijke kleding. Ze wordt gevraagd voor workshops, lezingen (zoals TEDx) en schrijft stukjes.

Als iemand van mijn generatie een boek schrijft, is daar jarenlange studie aan vooraf gegaan. Je mag alleen schrijven over eerlijke kleding als je daar een expert in bent. Marieke weet er best wat vanaf (ze heeft gewerkt bij de Schone Kleren Campagne), maar dat is niet wat ze over wil brengen. Ze wil uitnodigen om met andere ogen naar kleding te kijken, ze wil je enthousiasmeren om voor je klerenkast te gaan staan en het roer om te gooien. Daarin slaagt ze glansrijk.

Ze vertelt over kinderarbeid, pesticiden, waterverbruik bij gewone kleren, en dus over fairtrade, blauwe knoop, eco- en biologische kleding. Ze legt uit hoe de prijs van een kledingstuk tot stand komt, en als je dat weet verbaas je je erover hoe het kan dat een T-shirt voor 4 euro te koop is: hoeveel zou de boer, de katoenplukker verdienen, de stoffenmakers, de naaister? En hoeveel gaat naar de winkel?

Het aantrekkelijke van dit boek vind ik dat ze ‘eerlijke kleding’ niet eenzijdig opvat. Ze kijkt veel breder: ze zoekt uit hoe je anders kleren kan kopen: tweedehands, vintage, lokaal of minder. Ze geeft oude kleding een tweede leven door ze te herstellen, te hergebruiken, ruilen en te verkopen. Ze geeft tips om kleding eerlijk te wassen, te drogen en te strijken. Ze zoekt uit hoe je zelf kleren kan maken: herstellen, naaien, breien en haken, oude kleding oppimpen.

In de laatste hoofdstukken kijkt ze nog breder: verzorgingsproducten, voedsel, accessoires en ze maakt zelfs korte uitstapjes naar electronica en trouwen. Ze bespreekt onze weggooicultuur, de rol van media, de verslaving van het kleren kopen.

Tussen dit alles in interviews met leeftijdgenoten die op een ander gebied van lifestyle iets soortgelijks doen. Zielsverwanten zoals Lisette Kreischer van Veggie in pumps en Willa Stoutenbeek van W.Green.

Een inspirerend boek.