De regering in India gaat het seksuele geweld tegen vrouwen met ijzeren vuist bestrijden. Goede zaak. Fascinerend om te volgen hoe de vrouwen het niet meer pikken en hoe mannen hen daarin steunen.

Intussen lees ik allerlei feitjes. Dat de vader van de studente pleit dat de antiverkrachtingswet naar zijn dochter wordt vernoemd. Dat de naam van slachtoffers van seksuele misdrijven in India geheim blijft: waarschijnlijk terecht als het misdrijf de naam van het slachtoffer en van haar familie bezoedelt. Dat vorig jaar 256.000 aangiften gedaan zijn tegen geweldsmisdrijven waarvan 229.000 gepleegd tegen vrouwen.

De regering heeft een hele waslijst van maatregelen die ze gaat onderzoeken: zoals de castratie van daders, aanstellen van vrouwen in alle politiekorpsen.

Ik ben benieuwd hoeveel er over blijft van deze hoopvolle initiatieven. De eerste regeling is inmiddels van kracht: een regio verbiedt jeans en t-shirts voor vrouwen, want dat zou verkrachting uitlokken.  Bij een andere groepsverkrachtingszaak verleden week zei de politie nog dat het slachtoffer maar met een van de daders moest trouwen – en dat tijdens al deze opwinding.

De advocaat van de verdachten maakt het er allemaal niet beter op, maar hij zal best een punt hebben: de vijf verdachten zijn allen arm en als ze rijk waren geweest hadden ze zich allang vrijjgekocht. Nu krijgen ze misschien de doodstraf en dan kan het land weer verder.

In veel landen komen nieuwe wetten erop neer dat vrouwen hun gedrag of kleding moeten veranderen: regels waardoor vrouwen zich nog meer moeten bedekken, niet meer ’s avonds de straat op mogen, niet naast een vreemde man in de bus mogen zitten.

Ik wacht in spanning af en hoop dat nu eindelijk eens mannen worden aangesproken op hun gedrag. Dat met de nieuwe wetten mannen niet meer in de bus mogen, niet meer ’s avonds de straat op mogen of oogkleppen voor moeten opdat ze de vrouwen niet zien. Lijkt me een goed experiment.