dobelliDrie tips van Rolf Dobelli om gelukkiger te worden:

  1. vermijd negatieve effecten waaraan je ook na lange tijd niet gewend raakt, zoals pendelen met de auto, lawaai, chronische stress.
  2. verwacht slechts kortstondig effect van materiele zaken auo’s, huizen, bonussen, winst in de lotto, gouden medailles.
  3. aanhoudende positieve effecten komen voornamelijk voort uit de manier waarop je je tijd doorbrengt.

Hij vervolgt: Zorg voor zoveel mogelijk vrije tijd en autonomie. doe wat het dichtst bij je passies ligt – ook wanneer je daardoor een deel van je inkomen kwijtraakt. Investeer in vriendschap.

Ik denk dat hij helemaal gelijk heeft.

Het boek van Rolf Dobelli ‘De kunst van het heldere denken’ herlees is regelmatig. Dobelli schreef wekelijks een column in de Frankfurter Allgemeiner, en die verschijnen ook in NRC-next. 52 columns zijn gebundeld in dit boek. Je kunt dzelfde stukjes uit de krant knippen, maar dan had je wel een jaar geleden moeten beginnen. Voor de overigen is er dit boek: absoluut een aanrader. Ook leuk als cadeautje en de stukjes zijn een goed onderwerp voor een gesprek bij een feestje of zoiets.

Dobelli behandelt 52 denkfouten. Denkfouten die we maken omdat we ons liever voor de gek houden dan de waarheid weten en denkfouten die logisch waren toen we als jagers en verzamelaars over de savanne zwierven en die we nog steeds niet zijn afgeleerd.

In een van de columns geeft hij de tips uit het begin van dit stukje. Hij bespreekt daar hoelang het duurt voordat een prachtig nieuw huis gewoon is geworden, en dat je je daarna gaat ergeren aan de extra reistijd naar je werk. We willen een baan die beter betaalt, terwijl we van dat extra geld niet gelukkiger worden.

Wij consuminderaars wisten dit al lang en hebben ons van deze denkfout verlost. We weten allang dat een nieuwe aankoop even een hedonisch effect geeft, maar al snel gewoon is. Dat geldt voor kleren, een auto, een nieuwe keuken. Materiele zaken maken ons even gelukkig maar niet lang.

Hier het vorige blogje over geldzaken in het huishouden.