Obama kwam gisteren met zijn plan voor aangescherping van de vuurwapenwet. Hij wil een verbod op (semi-)automatische wapens die tot 2004 ook verboden waren. Hij wil een strengere controle bij aanschaf van een vuurwapen. Geen hemelschokkende veranderingen, niet vergelijkbaar met Abraham Lincoln die de slavernij afschafte, maar het is een manmoedige poging om het op te nemen tegen de NRA-lobby.

Vuurwapens horen bij de VS zoals vuurwerk bij Nederlands oud en nieuw. De discussie wordt opvallend genoeg via deels dezelfde argumenten gevoerd. Verdedigers van vrije verkrijgbaarheid zeggen dat het niet het vuurwapen/vuurwerk is dat gevaarlijk is, maar het gebruik ervan. Dat een verbod niets oplevert, want illegaal blijft het toch wel verkrijgbaar.  En dat de grens tussen wat verboden wordt en wat niet lastig te definieren is en dat met de lichte versies ook doden kunnen vallen etc etc.

Gisteravond bij Nieuwsuur legde een vriendelijke man van de NRA nog eens uit hoe belangrijk het is dat we ‘onze’ kinderen kunnen beschermen, dat bewakers van scholen bewapend moeten zijn. Obama sprak aan de andere kant over Grace, een meisje dat gedood werd tijdens de ramp in Newton. Gelukkig zijn overeenkomstige verhalen voor en tegen vuurwerk in Nederland ons bespaard.

Jaarlijks raken tientallen Nederlanders ogen kwijt bij het afsteken van vuurwerk. Twee jaarwisselingen in Nederland leveren evenveel beschadigde ogen op als bij alle Amerikaanse soldaten die in Irak hebben gevochten (Tjeerd de Faber, geverifieerd door NRC-next). Ook raken velen vingers kwijt.

Hier in Nederland hebben we onze mening over wapens in de VS allang klaar, we weten zeker dat er minder geweld zal zijn als wapens verboden worden “natuurlijk is dat zo” en het is belachelijk dat semi-automatische wapens mogen “wat zou je daarmee willen doen dan?”. Over ons eigen vuurwerkprobleem zijn er uiteraard veel meer mitsen en maren te verzinnen. Alles is simpel als je er van buitenaf tegenaan kijkt. Maar zoals het moeilijk is om vuurwerk in Nederland ter discussie te stellen, zo is het nog veel moeilijker om vuurwapens in de VS te bespreken. Ik wens Obama veel succes.

Advertenties