De oude regenten die Nederland groot hebben gemaakt, zouden zich vast in hun graf omdraaien als ze wisten hoe hun ereambten tot zulke tollenaarsposten zijn verworden.

stelt Pepijn van Houwelingen op 15 januari in de Volkskrant in een artikel over de salarissen van Nederlandse topbestuurders in de publieke sector, die dus hun salaris krijgen vanuit de belastingpot van ons allemaal. Voor de oude regenten in Nederland zat de vergoeding in de eer. Nog een citaat uit dit artikel:

Amerikaanse officieren die zijn uitverkozen voor een loopbaantraject tot generaal krijgen van hun instructeurs te horen dat, mocht een vliegtuig met hen erin neerstorten, ze binnen een oogwenk een lading officieren kunnen vinden van exact hetzelfde niveau: voor jou tien anderen.

Voor Nederlandse bestuurders van publieke instellingen zal dat niet anders zijn. Laatste citaat:

: de 40 duizend best betaalde personen in de publieke sector, nog geen voetbalstadion vol, kosten de belastingbetaler net zoveel en waarschijnlijk meer dan alle bijstandsgerechtigden (5,2 miljard) of werklozen (6,2 miljard): food for thought.

Volgens Van Houwelingen verdient Elise Hoorn, directrice van een woningbouwcorporatie met 3000 huizen twee keer zoveel als Obama.

Hierbij de link naar het hele artikel van Van Houwelingen.