Op zaterdagmorgen maak ik meestal een reuze pan soep. Wie zin heeft haalt er twee soeplepels uit en warmt die op in een klein pannetje. Dat gaat het hele weekend door en zondagavond is de grote pan leeg.

Zonder die pan soep eet Zoon3 de hele dag door dure bakjes cruesli met yoghurt. We hebben uitgerekend dat hij voor 800 euro per jaar aan cruesli kan eten als ik niet voor alternatieve maagvulling zorg. Zoon2 eet bij elke bak soep 4 boterhammen met kaas, die lijkt echt een bodemloze maag te hebben.

Mijn ideale weekendsoep is dus vooral goedkoop, vullend, gezond en niet te uitgesproken van smaak. In de winter gaat er in elk geval een pakje spliterwten in (69 cent), twee bouillonblokjes en groenteresten en snijafval zoals preibladeren, bladeren en stelen van bloemkool, winterwortel, knolselderij en dergelijke. Meestal ligt er genoeg in de koelkast, anders koop ik er een winterwortel bij (20 cent). Ook gooi ik een paar laurierbladeren en kruidnagelen in de pan. Tenslotte bind ik de soep met aardappels, fufumeel, ander meel of wat ik maar in huis heb. Meestal is de soep vegetarisch, maar ik gooi er ook wel eens een rookworst in als mijn veganistisch etende Zoon1 niet thuis is althans.

Als alles in de pan zit, maak ik de groentela van de koelkast schoon en kan de nieuwe groentevoorraad voor de komende week er in.

Handig huishouden noem ik dat! Doen jullie ook zoiets?

Advertenties