Zondags zijn de rijen voor de kassas in de supermarkt het langst, soms tot het eind van de gangen. Blijkbaar is er behoefte aan een supermarkt op zondag, en dat kan ik me goed voorstellen.

Tegenstanders van open-supermarkten-op-zondag vragen zich af waar dat voor nodig is. Waarom je perse op zondag moet winkelen, het kan toch ook op die andere zes dagen. Dat is waar. Maar maandag tot en met vrijdag is druk druk druk, zaterdag is sport- en schoonmaakdag, en op zondag haal je dan dus blijkbaar massaal de weekboodschappen. Ik kan me goed voorstellen dat dit de stress uit een huishouden haalt. Voor mij maakt het niet uit, ik doe net zo lief boodschappen op een andere dag. Maar ik vind het niet juist alleen eens te zijn met dingen waar ik zelf voordeel van heb.

Wat is er op tegen? We willen fietsen op die dag en dan onderweg ergens koffie drinken, we willen dat het ziekenhuis open is, de bus rijdt en de trein ook uiteraard. Het zou leuk zijn als een dierentuin, museum of bioscoop open is, het is ook fijn dat er wel actueel journaal is op TV en radio op zondag. Het is ook fijn dat politie en brandweer op zondag werkt. Maar boodschappen doen op die dag, dat hoort niet.

De middelbare scholieren in de supermarkt krijgen op zondag dubbel betaald. Alleen wie geen bezwaar heeft tegen werken op zondag dan, want wie uit principe tegen werken op zondag is, werkt dan dus niet en krijgt dus niets. Wat hypocriet eigenlijk. En wie om godsdienstige redenen niet op vrijdag of op zaterdag wil werken, kan niet eisen dat daar rekening mee wordt gehouden door de supermarkt.

Vaak wordt aangevoerd dat kleine winkels het niet trekken als supermarkten op zondag open mogen. Maar dat argument houdt op als personeel niet meer dubbel betaald hoeft te worden op zondag. Kleine winkels kunnen ook weekend houden op maandag. Je gooit je winkel toch juist open als er veel belangstelling voor is!

Kortom: ik ben het ermee eens dat het verbod op zondagopenstelling landelijk wordt afgeschaft en dat het voortaan aan de gemeente zelf is. Wel vind ik dat de dubbele betaling van personeel op zondag dan ook moet worden afgeschaft.

Wat vinden jullie?

Advertenties