Een facebookvriendin merkte het al op: ik heb voorjaar in mijn hoofd. Ik wil licht, lucht en ruimte in mijn hoofd en in mijn huis.

Het voorjaar is traditioneel de tijd van de grote schoonmaak en is daar perfect voor. Het voorjaar is de tijd van vasten, oftewel het reinigen van jezelf. Het is de tijd om plannen te maken voor een nieuw jaar, om goede voornemens uit te spreken waar je je echt aan gaat houden. Ik begrijp dat je je goede voornemens van 31 december niet volhoudt, want dan moet je die hele lange winter nog. Dat is toch geen moment om met afvallen of sporten te beginnen! Nu in het voorjaar wel, ook al is het nog ijzig koud (zeker vandaag!). Het licht is zo fijn, de zon is zo lekker op je huid. Fietsen, rennen, afvallen, stoppen met roken: doe het nu!

Het voorjaar is ook de tijd van het afwerken van het vorige jaar. Organisaties maken hun jaarverslagen en jaarrekeningen en hun jaarplannen. Dat doe ik zelf ook nu. Ik werk de administratie van 2012 bij, vul de belastingaangifte in en berg de jaarmap op.

En inderdaad, lieve fbvriendin, ik ruim mijn huis op. Ik zoek de kelder uit, de zolder, de keukenspullen, de klerenkast en de boekenkast: al die diepe krochten van mijn huis waar eens dierbare spullen stof vergaren. Het voorjaar is de beste periode om schoon schip te maken.

Straks met Pasen is alles klaar.

Hiernaast in de Box een pdf met een hoofdstuk over sprokkelen in het voorjaar. Uiteindelijk moeten al deze aparte hoofdstukken een boekje opleveren.

Advertenties