Wij consuminderaars weten het allang: geluk hangt niet af van het hebben van veel spullen. Eerder heb ik op deze plek het boek van Rolf Dobelli aangeprezen “De kunst van het heldere denken.” waarin hij analyseert waarom de aanschaf van een nieuw paar schoenen een korte flow van geluk oplevert, waarna je snel weer een nieuw paar schoenen moet kopen.

Vandaag in de NRC-Next een artikel van diezelfde strekking. Steeds meer mensen krijgen het door, zie ook het aantal consuminderblogs: shoppen levert geen blijvend geluksgevoel op. Een goede zaak, zo kan deze crisis leiden tot iets goeds: een wezenlijke andere kijk op het doel van ons leven in deze  consumptiemaatschappij waarin kopen het ultieme doel was. Teveel consumeren is slecht voor de aarde en levert de koper geen geluksgevoel op. Het is toch te gek dat mensen als hobby ‘shoppen’ aangeven?

Als het hebben van 20 paar schoenen en 20 tassen geen geluksgevoel oplevert, wat dan wel? De leer van de positieve psychologie stelt dat vijf basiselementen bijdragen aan een blijvend gevoel van geluk:

1. flow

Als je in iets verdiept bent, verlies jejezef en stopt de tijd. Deze flow voelt geweldig! Hoe meer je dit beleeft, des te gelukkiger je je voelt.

2. relaties

De mens is een sociaal wezen en positieve betekenisvolle relaties met anderen zijn belangrijk voor ons geluksgevoel.

3. zingeving

Iets goeds doen voor een medemens, de mensheid of voor de wereld, je deel voelen van een gemeenschap, een kerk, een vereniging maakt ons gelukkig.

4. prestaties

Iets presteren, een doel bereiken, iets leren: het bereiken van een doel draagt bij aan het geluksgevoel.

5. genieten

Als deze eerste vier elementen aanwezig zijn, dan zorgen positieve emoties ervoor dat we kunnen genieten van het hier en nu. Positieve emoties zoals  rust, dankbaarheid, bevrediging, plezier, inspiratie, hoop, nieuwsgierigheid, liefde.

In het engels levert dit een mooie acronym op: PERMA. In het Nederlands moeten we het doen met FRZPG.
Ik was net lekker bezig met dit blogje en raakte inderdaad in een flow. Een heerlijk gevoel. Herkennen jullie dat?