Hoevaak krijg je een complimentje? En ga je dan uitgebreid verontschuldigen? Niet doen!

‘Wat een leuke jurk heb je aan.” “Die heb ik al zo lang, tweedehands gekocht.”

Fout, dit is helemaal geen leuk antwoord voor de gever van het complimentje! Zo hebben beiden een lullig momentje.

Voortaan doen we het zo: “Ik vind dat je dat goed hebt gedaan.” “Dank je wel’, leuk dat je het zegt.” Zo hebben beiden een leuk momentje.

Nederlanders zijn niet goed in het geven van complimentjes. Ik denk dat dat komt omdat ontvangers vaak zo stom reageren. Dat is voor de gever niet leuk, dus dan houd die vanzelf op. Maar vandaag gaan we oefenen! Vandaag is Nationale Complimentendag.

Hier de 6 tips op de website om succesvol een complimentje te geven. Wow, dat we dat ook al moeten leren via internet! Zijn we echt alle sociale vaardigheden verleerd?

  1. Praat, schrijf of sms altijd in de ‘ik vorm’. Daarmee geef je aan dat het een persoonlijk compliment van jou aan de ander is. Voorbeeld: ‘Ik wil je graag even laten weten dat ik het heel bijzonder vind hoe jij …
  2. Complimenteer iemand persoonlijk. Een algemeen compliment aan een groep is goed bedoeld, maar komt bij niemand persoonlijk aan.
  3. Maak datgene wat je zo bijzonder vindt concreet. Dus niet ‘omdat je zo’n goede vriend/in bent’, maar leg uit wat het is dat deze persoon tot een goede vriend/in maakt. Voorbeeld: Ik vind het geweldig dat je altijd voor me klaarstaat als ik je nodig heb. Dat is voor mij echte vriendschap!
  4. Doe het op een manier die bij jou past. Vind je het bijvoorbeeld moeilijk om het te zeggen; schrijf het dan op.
  5. Doe het op een manier die bij de ander past. Vind iemand het leuk om in de belangstelling te staan; geeft het compliment dan waar anderen bij zijn. Heeft iemand daar juist een hekel aan; doe het dan onder vier ogen.
  6. Overdrijf niet, want dan komt het onnatuurlijk over en kan het zelfs tegen je werken! En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

En hier de tip op dezelfde website voor het ontvangen van een complimentje:

Moeilijk? Nee hoor! Gewoon oprecht ‘dank je wel!
zeggen. Niets meer! Ga je dus vooral niet ‘verontschuldigen’ met uitspraken als
‘joh dat is toch gewoon’ of ‘dat was een uitverkoopje hoor’. Daarmee haal je
namelijk het goed bedoelde compliment van de ander onderuit.