Dag 2 van No Impact Week: de rest van de week probeer ik geen afval te produceren.

Ik geef hier wel mijn eigen draai aan: geen afval in de grijze kliko met restafval. Kranten kan ik verbranden om afval te voorkomen, maar ik gooi ze liever bij het oud papier. Groenteafval gooi ik in de compostbak. Plastic doe ik in de plasticton, glas in de glasbak.

Toch heb ik vandaag mijn eigen regel al overtreden: ik heb een kattenvoerblik weggegooid. Ik kan er ook een pennebakje van maken, maar ik hoef niet elke dag een nieuw pennenbakje. Ik zag in de supermarkt dozen met daarin plastic zakjes kattenvoer, dus nu is het dilemma: plastic zakjes of blikjes? Plastic gooi ik in de plasticton en blikjes komen bij het restafval. Ik zou misschien ook naar de dichtstbijzijnde kippenboer kunnen reizen om daar kip te halen of misschien kan je bij de slager ook wel restjesvlees halen voor de poes, en dat dan vermengen met oud brood van de bakker of zo. Dan verminder je de berg weggegooid voedsel en heb je afvalloos kattenvoer. Weten jullie of dat kan?

Zo brengt deze week me toch weer op ideeen, ook al dacht ik best aardig bezig te zijn.

Een van de oorzaken dat mensen zo nonchalant denken over afval, is dat het zo handig aan huis wordt opgehaald. Als je zelf je zakken huisvuil weg zou moeten brengen, zou je echt wel op zoek gaan naar afvalloze produkten. Toen Zoon1 zes weken oud was, verhuisde ik naar Tanzania. Afval gooiden we in een kuil achter het huis. Ik had heel handig een paar pakken wegwerpluiers meegenomen, en de tweede dag van mijn verblijf in dat huis waren alle honden van het dorp aan het wroeten in mijn afvalkuil. Dus ik ben direct overgestapt op katoenen luiers, en met de (3? 4?) pakken wegwerpluiers  heb ik gedaan tot en met Zoon3. Geen enkel probleem! Luier vouwen, wegwerpdoekje erinleggen, na gebruik wegwerpdoekje goed uitspoelen onder de lopende doorgetrokken wc (en vasthouden anders verstopt de wc), wegwerpdoekje en luier in een emmer met Zuurstofspul (soort Oxyaction, dat hadden ze in 1990 in Zimbabwe al terwijl in Nederland er nog niemand van had gehoord) nachtje wegzetten, uitspoelen, klaar.

Als ik met baby bij iemand op bezoek ging en de luier verwisselde, werd daar direct de vieze luier uitgewassen.

Het is even een omslag, maar het kan best!

Advertenties