Dit wordt een gemakkelijk dagje, want ik heb geen auto. In de stad loop ik (ik woon in het centrum van een kleine stad), naar mijn werk fiets ik (20 km, 40 km per dag) of als het weer tegenzit, ga ik met de bus. Verdere reizen maak ik per trein plus OV-fiets.

Maar de principes van dag 1 en 2 gaan door, dus ook vandaag niets kopen en geen afval.

Hoe ging het gisteren zonder afval? Dat is niet gelukt. Maar veel afval heb ik niet veroorzaakt:

  • 4 koffiefilters (de drab gaat in de compostbak maar de filters verteren veel te langzaam): ik zou een tante Betje kunnen gebruiken. Ik heb een metalen filter bij mijn kampeerspullen – en zo brengt deze week me toch weer op ideeen – hoewel ik me afvraag of het steeds weer afwassen van de tante Betje niet milieuvervuilender is dan het weggooien van een filter. Of koffie zetten of de zweedse manier met zo’n doordrukapparaat. Of met een expressoapparaatje op het gas.
  • 2 kokosmelkblikjes. Dat had een groot blik kunnen zijn maar dat had ik niet in huis. Ik had ook een plastic zakje en doosje santen of een plastic flesje kokosmelk kunnen kopen. Of een kokosnoot kopen en daar zelf de melk uit halen. Hmm, die hebben ze volgens mij hier niet en voldoet ook niet aan het idee van lokaal geproduceerd voedsel. Of geen kokosmelk.
  • 1 verpakking van koffie: ik had koffie kunnen kopen bij de koffiewinkel, wie weet kan je daar je eigen bus meenemen en die steeds laten bijvullen. Maar anders zit de koffie daar ook in een plastic + papieren zak. Of geen koffie, en dan zelf kruiden plukken voor thee. Of surrogaatkoffie maken van de wortel van cichorei of van de vruchtjes van kleefkruid of van lijsterbessen, maar dat is deze week geen oplossing voor mijn koffieverslaving – de enige verslaving die ik mezelf toesta. Je kan van het aluminium kerstversieringen maken, en dat deed ik vroeger met Zoons. Maar uiteindelijk gaat het dan ook een keer weg.
  • 1 kattenvoerblik – hoewel een lezer meldde dat er alternatieve zijn voor blikvoer, is dat ook niet verpakkingsloos, zie barf Verder wel beter dan blikvoer waarschijnlijk.
  • 1 melkpak – vroeger ja vroeger toen kwam de melkboer en verwisselde de glazen flessen. Kan je nog ergens bij een boer melk tappen in een zelfmeegebrachte fles? Geen idee. Van een melkpak kan je een leuke portemonnee maken, maar ik heb niet elke dag een portemonnee nodig. Ik gebruik het lege melkpak als afvalemmertje op het aanrecht. Ik heb geen afvalemmer in de keuken. Hier een leuk blog (is gestopt) met een vergelijking van de milieueffecten van melk in pak, glazen fles of plastic fles.

Al met al paste al mijn afval van gisteren in het melkpak. Een melkpak afval per dag, dat valt nog wel mee dus.

Advertenties