De laatste twee dagen heb ik niet meegedaan omdat ik ziek was. Maar goed, ziek zijnde heb ik niet geshopt, geen afval geproduceerd, niet teveel water gebruikt, niet teveel electriciteit gebruikt, niets gegeten dus ook geen verpakt voedsel. Op deze manier levert ziek zijn weinig impact op!

Toch is dat niet waar: ik heb de verwarming een graad hoger gezet, en heb warm gedoucht en niet gebadderd met een washandje. Ik herinner me goed van mijn jaren in Afrika dat juist bij ziekte de behoefte aan luxe groot is: als ik ziek was, was het wel erg onaangenaam om te badderen met een emmer koud water en een bakje.

Goed, afgezien van dit onbedoeld slechte slot, wat heb ik geleerd:

  1. niet shoppen: overbodig me daartoe aan te moedigen: hoe minder ik shop, des te meer ik er een hekel aan krijg. Ik koop wat ik moet hebben, en meer niet. En ik word steeds kieskeuriger in wat echt nodig is.
  2. geen afval: hier ga ik niet aan meedoen: ik vind het teveel gedoe om een kwartier te fietsen met een fles om die om te wisselen voor een volle fles. Ik houd me bij mijn eigen systeem. Wat ik wel een dilemma vind is dat nu plastic wel wordt ingezameld en blik niet. Zou het dan nu beter zijn om kokosmelk in plastic te kopen ipv blik? Of toch in karton met plastic coating? Ik ben er niet uit.
  3. alleen onverpakt lokaal geproduceerd voedsel: daar ga ik mijn best voor doen althans voor zover het groente betreft: ik koop groente op de markt en neem mijn eigen mand mee. Geen probleem.
  4. minder water: tja, die douche is wel erg lekker s ochtends. Ik neem me steeds weer voor kort te douchen maar als ik er dan onder sta dan is dat zo genieten!
  5. minder electriciteit: ga ik proberen door mijn keukenapparaten nog verder te versimpelen. Ik heb geen electrische frituurpan, geen keukenmachine, geen senseo, geen afwasmachine. Wel een koffiezetapparaat – ik zou kunnen overstappen op zo’n zweeds doordrukapparaat, moet ik dat wel eerst shoppen. Ik gebruik meestal mijn handmixer ipv de electrische: leuker en net zo snel.
  6. iets goeds doen: doe ik, ik doe veel te veel vrijwilligerswerk, jammer dat ik er niets mee verdien!
  7. genieten: ja, goede tip.
Advertenties