Premier Erdogan was in Nederland en de discussie ging vooral over Yunus. Ik heb april 2012 een blogpost geschreven over Turkije en Nederland ivm het staatsiebezoek destijds van Turkije aan Nederland. Aangezien dit blog toen nog nauwelijks gelezen werd (volgens de statistieken is die blogpost in totaal 3 keer gelezen), hierbij een bewerking ivm het bezoek van premier Erdogan.

Internet en Wikipedia is mijn oneindige informatiebron. Typen klikken lezen klikken lezen. Wat een verschil met vroeger, toen mijn ouders wekelijks een aflevering van een encyclopedie kochten. Informatie voor spreekbeurten, boekverslagen en werkstukken haalde ik uit de bibliotheek. Nieuwe informatie die nog niet in boeken was verwerkt kon ik vinden in de knipselafdeling vol hangmappen met daarin krantenknipsels over allerlei onderwerpen. Alweer een uitgestorven beroep: knipselkrantmaker bij de openbare bibliotheek. Alleen niet geschikt voor een demonstratie bij een braderie.

Geuzenpenning met opschrift: liever Turk dan Paus

Ik klik en lees over de band tussen Turkije en Nederland. Ik ben natuurlijk niet helemaal achterlijk en weet best dat de tulp, koffie, Sinterklaas en Nebahat Albayrak niet het enige goede zijn dat komt uit Turkije. Ik zelf geniet van de Turkse snackbar bij mij om de hoek.

Door het gemakkelijke klikken lezen klikken lees ik zaken die ik niet gevonden zou hebben bij het bladeren door bibliotheekboeken.

Ik verwonder me over de eeuwenoude band tussen deze twee landen. Ik lees over de steun van het Ottomaanse Rijk aan de Nederlanden in hun (onze) strijd tegen Spanje, over de Nederlandse handelshuizen in Izmir (Smyrna van de tapijten!). De eerste Nederlandse Ambassade in het buitenland werd in 1619 gevestigd in Constantinopel.

Ik lees verder over het Ottomaanse Rijk in een lang artikel op Wikipedia. Een rijk dat 650 jaar bestaan heeft en na de eerste Wereldoorlog door Frankrijk en Engeland werd opgedeeld. Het Ottomaanse Rijk komt uit het artikel naar voren als uiterst liberaal en multicultureel, als het maar geld opbracht. Een handelsrijk dat zich daarom verwant voelde aan die andere handelsnatie Nederland. Dat is een ander beeld dan ik kreeg bij de geschiedenisles op de lagere school.

Een ander lang artikel op Wikidpedia gaat over Turkse Nederlanders, over hun organisaties, over hun nijverheid en handelsgeest. Ik lees van alles en blijf gebiologeerd lezen.

Advertenties