Elke dag is wel ergens goed voor en vandaag is blijkbaar Wereld Stop Tuberculose Dag. Dat staat op de website van het KNCV Tuberculosefonds. Activiteiten voor vandaag worden verder niet genoemd. Veel te koud voor, ga je maar van hoesten….

In Europa is tbc met 5% afgenomen, maar niet weg! Jaarlijks krijgen ongeveer 1000 mensen in Nederland Tuberculose. Dat is dan meestal niet de ouderwetse longtuberculose, maar extrapulmonaal (dat zal wel betekenen: buiten de longen).

Een zinnetje valt op in het bericht: “Nederland heeft zelfs samen met het Verenigd Koninkrijk in Europa het hoogste percentage van extrapulmonale tuberculose (46%).”

Percentage waarvan? 46% van alle tuberculose in Europa komt voor in Nederland? Wow, dat is veel! Dat komt door migranten, staat er. Ja hoor, geef de schuld maar aan de buitenlanders, die hebben het gedaan. Ik geloof best dat migranten tuberculose mee kunnen nemen, maar in Duitsland (7 miljoen immigranten), Spanje, Engeland, Italie en Frankrijk (4 miljoen) wonen meer buitenlanders dan hier.

Of er wordt bedoeld: 46% van het totaal aantal tuberculosegevallen in Nederland is extrapulmonaal, meegenomen door migranten. Dat zou betekenen dat de ouderwetse Nederlandse longtuberculose juist heel goed bestreden is.

Nou ja, in elk geval: 24 maart de Dag van de Tuberculose. Sta er nog eens bij stil.