christiaanhuygensOp Historiek wordt elke dag een stukje gewijd aan een belangrijke gebeurtenis in het verleden van die dag. Op 25 Maart 1655 ontdekt Christiaan Huygens Titan, de grootste maan van Saturnus. Dat doet hij met behulpt van een zelf geslepen lens. Wat! Zelf een lens slijpen, met de hand, net zo lang tot dat hij zo scherp is en zoveel vergroot en zo helder is dat je daar de Titan van Saturnus mee kan ontdekken? Hoe lang is hij aan het schuren en slijpen geweest, en waarmee? Wow, mijn oprechte bewondering.

Dit jaar valt Sederavond op 25 maart: de avond voor Pesach. Joden herdenken vanavond wereldwijd het afschudden van het juk van hun slavernij in Egypte en vervolgens de uittocht richting het beloofde land. Het verhaal van Mozes wordt verteld, zijn pleidooi bij de farao, de tien plagen, en vervolgens het verhaal van de uittocht. En er wordt samen gegeten. En alles wordt bewust andersom gedaan. Je eet bijvoorbeeld met je mes in je linkerhand.  De maaltijd bestaat uit matze en bittere kruiden. Matze is ongerezen brood: de Joden hadden immers bij hun overhaaste vertrek geen tijd om deeg te laten rijzen. Vanavond is voor de Joden wereldwijd een van de belangrijkste avonden van het jaar. Een avond die ze al meer dan 2000 jaar in ere houden (Jezus vierde immers ook Pesach).

Ik vind het wel wat hebben dat een volk zo trots is op zijn geschiedenis en zo lang vasthoudt aan tradities. Althans als het goede tradities zijn. Sommige dingen moet je juist kunnen loslaten, besnijdenis bijvoorbeeld. Ik zit nu na te denken over Christiaan Huygens slijpend aan zijn lens waarmee hij de Titan ontdekte.  Hij is een onderdeel van de lange Europese geschiedenis. Daar mogen we best trots op zijn. En dan maakt het me niet eens uit dat hij toevallig Nederlander was, maar wel dat hij stond in de Europese traditie van onderzoek, wetenschap en verruiming van het wereldbeeld. Een groot man

Advertenties