In de nieuwste Geldgids van de Consumentenbond staat het nog eens duidelijk: mensen, los je aflossingsvrije hypotheek af! Ze noemen zeven argumenten:

  1. als je niet aflost zit je na 30 jaar in de penarie, want dan stopt je recht op hypotheekrenteaftrek en bovendien wordt de maximale belastingteruggave per 2014 geleidelijk verlaagd tot 38%.
  2. de huizenprijzen dalen en dalen. Zou je je huis verkopen, dan moet je de bank de hypotheek terugbetalen en dat kan misschien niet met de opbrengst van het huis. Dus als je niets aflost, zit je voor de rest van je leven aan je huis vast.
  3. tot 1 april kan je een aflossingsvrije hypotheek nog omzetten in een bankspaarhypotheek, watde voordeligste hypotheekvorm is. Daarna kan dat niet meer.
  4. je betaalt 1,3% belasting in box3 over je spaargeld boven de belastingvrije drempel. En waarschijnlijk krijg je bij de bank over je spaargeld nu niet meer dan 2%, dus je opbrengst is 0,7%. Ook als je een hoge hypotheekrenteaftrek hebt, betaal je nog altijd minstens 2% rente voor je hypotheek: het is veel gunstiger af te lossen dan te sparen.
  5. aanvulling op je pensioen: als je straks hypotheekvrij woont, heb je meer te besteden aan de leuke dingen des levens. Je kunt dan ook je huis verkopen en van de opbrengst leven.
  6. aftoppen: bij sommige banken wordt je rente verlaagd als je onder een percentage van de WOZwaarde duikelt. Bij de ING scheelt dat 0,3%. Je moet er wel zelf om vragen! Mensen met een kleine hypotheek die minder rente betalen dan het eigenwoningforfait, kunnen dus helemaal geen rente aftrekken, want het belastingformulier accepteert daar geen negatief bedrag.
  7. je vermogen (box3) bepaalt de hoogte van toeslagen. Met minder spaargeld heb je misschien recht op meer toeslagen.

Ik ga dit jaar weer alles op alles zetten om een mooi bedrag af te lossen. Jullie?

Hier het vorige blogje over geldzaken in het huishouden.

Advertenties