bussemakerIk ken twee soorten mensen: vrijwilligers en mensen die daar geen tijd voor hebben. Een relatief kleine groep doet verreweg het meeste vrijwillige werk in de samenleving. En de overigen rekenen erop dat die dat doen.

Gisteravond had ik een boeiende avond over ‘energiebesparing in de huursector’ en daar kwam ik aan de praat met een jonge vrouw. En ja hoor: vrijwilligster op 100 gebieden. Zit in de wijkcommissie, actief op de school van haar kinderen, collecteert voor meerdere goede doelen, actief in meerdere verenigingen, en zo nog wat. Had ook nog een baan van 20 uur per week en een gezin.

Dat herken ik zo. Mijn moeder zat in de kerkeraad en deed 1001 andere dingen onbetaald, en als er dan door een Goed Doel gebeld werd of ze wilde collecteren, kon dat er ook nog wel bij. Soms vroeg ze zoiets aan onze buurvrouw, maar die had daar nooit tijd voor. Terwijl die in niets actief was, geen kinderen had, geen baan had. Wat deed buurvrouw de hele dag? Ze naaide haar eigen kleren, was huisvrouw en had een keurig net huis. Dat had mijn moeder niet, klopt ja, en daarover zal buurvrouw wel geroddeld hebben.

Maar Bussemaker stelt dat vrouwen aan de volledige baan moeten. Waar moeten vrouwen als mijn moeder, deze jonge vrouw van gisteravond en ikzelf de tijd vandaan halen? Maar nog veel relevanter, wat gebeurt er in de samenleving als wij geen tijd meer hebben om vrijwilligerswerk te doen? Wie gaat er dan voorlezen op school, brengt kinderen op woensdagmiddag naar het zwembad, collecteert voor de Nierstichting, houdt de kerk bijeen, staat achter de bar bij de sportvereniging, is politiek actief, zit in de wijkraad, brengt op zondag in het bejaardencentrum mensen naar de kerk, houdt nuttige stichtingen en verenigingen overeind? De meeste stichtingen en verenigingen kunnen maar moeilijk aan nieuwe bestuursleden komen; soms vraag ik iemand en dan blijkt dat hij/zij al in 2 of 3 besturen zit: van de ouderenbond, een koor, de kerk, de roeivereniging, de wijkraad, de ouderraad.

Ik was verrast toen ik hoorde dat er in het Ziekenhuis De Gelderse Vallei in Ede 400 vrijwilligers actief zijn. Die doen van alles waar de betaalden helemaal geen tijd meer voor hebben omdat alles goedkoper moet. Door vrijwilligers bijvoorbeeld, zet maar huismoeders, gepensioneerden en werklozen in, onbetaald.

Het werk dat vrijwilligers doen is het cement van de samenleving, absoluut noodzakelijk maar niet zo zichtbaar als de mooie stenen. Daar zou Den Haag wel eens wat meer waardering voor mogen hebben. Bussemaker foei!

Advertenties