rijksmuseumGisteren zijn Zoons2&3 en ik naar het Rijksmuseum geweest. Dat was een groot succes met wat minpuntjes.

We moesten ruim een uur wachten. Het eerste half uur schoot de rij goed op, maar daarna hield men een half uur de deuren dicht. Ik denk omdat het binnen te vol werd. Gelukkig stonden we droog in de fietstunnel en konden we door de ruiten in de hal kijken. Intussen aten we onze lunch op.

Eenmaal binnen liepen we eerst naar de eregalerij met de schilderijen van Rembrandt en Vermeer en tijdgenoten. De schilderijen lichten mooi op tegen de donkergrijze wanden. Het was druk, maar absoluut niet te druk, zelfs niet bij de Nachtwacht.

Het is leuk om met Zoons naar een museum te gaan want hun interesse is anders. We hebben lang gekeken naar een donkere ebbenhouten kast met ivoren versieringen: daarin zie je 6 sleutelgaten maar bij de panelen (die vast deurtjes zijn) niets wat lijkt op een scharnier of een greep. Zoon3, met een supertechnisch inzicht, bleef gebiologeerd kijken. Daarna hebben we alle kasten onderzocht, maar die ene bleef een geheim.

We keken naar dingen waar ik anders snel langs zou zijn gelopen: sloten, boten, wapens, kasten, een plafond met sterren, een vliegtuig. De schilderijen boeiden hen minder, zeker al die koppen. Ik keek met een frisse blik naar de erfschatten van Nederland.

Minder leuk is dat je nergens even kunt uitblazen. Ook bij het cafe is een wachtrij. Onze tas met nog een fles drinken zat in een kluisje in de garderobe, en ook daar was een wachtrij. We werden weggestuurd toen we in de grote hal gingen zitten op een trap, en ook op een muurtje  mochten we niet zitten.

Ik vind een museum het meest vermoeiender wat er is. Zoon3 zei dat hij bij de Nachtwacht (de eerste zaal) al rugpijn had. In elke zaal staat een bankje, dus zo nu en dan keken we een kwartier semi-geinteresseerd naar een doek of wandkleed.

Wat absoluut ontbreekt zijn vele vele rustbanken in de hal, een mogelijkheid om even in het gras te liggen, even bijkomen voordat je een volgende verdieping opzoekt. Kijk, dat zijn problemen waar de VIPs en de journalisten die wereldwijd lyrisch over het heropende Rijksmuseum schrijven, geen weet van hebben.

Kosten van het uitje: entree 15 euro, met CJP 7,50 (jongeren t/m 18 jaar gratis!!!). Verder bus en trein. In totaal 38 euro pp.