kapper3Ik krijg behoorlijk wat reacties van jullie. Inderdaad, een plan moet rijpen. Achter de naaimachine gaan de gedachten door. En inderdaad, veel ideeen van Eelco de Boer passen niet bij mij. Iemand schrijft dat ze een gloeiende hekel heeft aan zogenaamd gepersonificeerde e-mailberichten, waarvan je zelf een keer die informatie hebt moeten geven. Waarom moet je bijvoorbeeld op de website van de OV-chipkaart geslacht en geboortedatum invullen? Dergelijke reacties helpen me uit te vinden welke internetstrategie past bij mij.

Ik blijf jullie op de hoogte houden van mijn zoektocht en hoop dat er iets uit komt. Want ik lees veel blogs over consuminderen en besparen, maar het zou toch geweldig zijn als we ook per maand 500 euro kunnen bijverdienen?

Het eerste hoofdstuk – na de introductie – van het boek Winst.nl van Eelco de Boer heet Online concepting, met als ondertitel ‘word de tweede Mark Zuckerberg‘. Ik haak al bijna af. Voor de echte leek: Mark Zuckerberg is de bedenker van facebook. Hij is 28 jaar en heeft 33,5 miljard dollar.

Online concepting: je biedt hierbij een online dienst aan waar gebruikers voor betalen of je koppelt er andere verdienmodellen aan – ik citeer maar gewoon een zin.

Ik had zelf al bedacht dat een kapper een dienst zou kunnen aanbieden waarbij bezoekers van zijn website tegen betaling van een euro allerlei verschillende kapsels op hun eigen hoofd zien. Ik kan me voorstellen dat dit in trein of bus een leuk tijdverdrijf is. Dan moet je het dus als app voor een mobieltje aanbieden. Die kapper huurt een whizzkid in om die app te maken en koppelt er een betaalprogramma aan. Wie weet krijgt de kapper zo maandelijks, ook als hij op vakantie in Spanje is, een paar honderd euro extra binnen: mooi meegenomen toch?

De Boer stelt dat je in het begin zo’n online dienst beter gratis kunt aanbieden. Pas als je groot en bekend bent geworden, kun je er een verdienmodel instoppen. Extra opties bijvoorbeeld. Vijf kapsels gratis, en tegen betaling kun je je eigen haarkleur en leeftijd invoeren. Zelf verzonnen! Was ik maar kapper!

Je hoeft natuurlijk geen kapper te zijn om dit aan te bieden, je moet gewoon 10.000 verschillende kapsels (laten) fotograferen, met steil en krulhaar, lang en kort, donker en licht (en grijs!), vrouwen en mannen etc etc.  Maar ik wil  dicht bij mezelf blijven.

Welke online dienst kan ik verzinnen die iets met mij te maken heeft? Stapje voor stapje kom ik wel ergens…

Meer weten over Winst.nl en Eelco de Boer en het boek rechtstreeks bij hem kopen.