marketingmixPPPP is een handig te onthouden afkorting om je marketingconcept uit te werken. Naar believen kun je er P-s aan toevoegen of weghalen. Het is Engels, maar gelukkig lijken Nederlands en Engels zo op elkaar dat wij ook de P-s kunnen gebruiken. Ik leg mijn bedrijf langs de meetlat.

P = Produkt: Het produkt is goed, daar sta ik voor.

P = Prijs: is zeker niet te hoog maar ook niet te laag vind ik zelf.

P = Plaats: je verkoopt geen gerafelde spijkerbroeken in Staphorst (alhoewel?), maar wel in Amsterdam. Ik verkoop per post.

P = verPakking: het produkt moet er mooi uizien, kijk bijvoorbeeld naar de prachtige verpakking van Apple-produkten. Hmm, ik kan dus geen oude enveloppen hergebruiken?

P = Promotie: zonder goede promotie verkoop je natuurlijk nooit iets, alleen aan vrienden en bekenden en aan hen durf ik geen goede prijs te vragen. Promotie dus!

P = Plaatje: de uitstraling van het bedrijf. Logo, website, kleuren, lettertype: alles moet kloppen en passen bij het beeld dat ik wil neerzetten;

P = Persoon: dat ben ik in dit geval. Klanten die per internet bestellen moeten een goed gevoel hebben bij mij, anders sturen ze hun broek niet op. Mijn informatie moet nog op de website, foto erbij.

P = Proces: de processen in mijn bedrijf moeten kloppen, ik moet e-mails op tijd beantwoorden, moet aangeven als ik drie weken op vakantie ga, moet op tijd leveren etc etc.

Ik ben eigenlijk wel benieuwd of er lezers zijn die door deze serie worden geinspireerd om ook een bedrijfje als bijverdienste op te zetten. Dan kunnen we elkaar inspireren en bij de les houden. Wie?

Advertenties